Linkovi

Zašto je otpušten generalni inspektor Stejt departmenta?


Generalni inspektor Stejt departmenta Stiv Linik izlazi iz Kongresa posle svedočenja pred odborima za obaveštajna pitanja, 2. oktobra 2019. (Foto: Rojters)
Generalni inspektor Stejt departmenta Stiv Linik izlazi iz Kongresa posle svedočenja pred odborima za obaveštajna pitanja, 2. oktobra 2019. (Foto: Rojters)

Kongresmen Eliot Engel, predsedavajući Odbora za spoljnopolitičke poslove, u ponedeljak je izjavio da je interni kontrolor Stejt departmenta Stiv Linik možda otpušten zato što se bližio kraju istrage o ulozi državnog sekretara Majka Pompea u ubrzanoj prodaji oružja Saudijskoj Arabiji prošle godine. Linika je 16. maja dužnosti razrešio predsednik Donald Tramp, na zahtev sekretara Pompea.

Demokratski zakonodavci su prvo izneli tvrdnju da je Linik otpušten zato što je istraživao tvrdnje da su Pompeo i njegova supruga Suzan koristili jednog radnika američke vlade da obavlja privatne poslove za porodicu - šeta njihovog psa, podiže odeću sa hemijskog čišćenja i pravi rezervacije za večere u restoranima.

Međutim, Engel je tvitovao: "Saznao sam da možda postoji drugi razlog za otpuštanje generalnog inspektora Linika. Njegova kancelarija je, na moj zahtev, istraživala Tramovu lažnu vanrednu deklaraciju koju je iskoristio da pošalje oružje Saudijskoj Arabiji. Još nemamo celu sliku ali uznemirujuće je da je sekretar Pompeo želeo da se Linik smeni."

Pre godinu dana, Pompeo je saopštio: "Tom prodajom ćemo podržati svoje saveznike, ojačati stabilnost na Bliskom istoku i pomoći tim zemljama da se brane od Islamske republike Iran."

Međutim, nekoliko demokratskih i republikanskih zakonodavac osudilo je prodaju oružja, pozivajući se na kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji i ubistvo novinara Džamala Kašogija.

Bela kuća je priznala da je Pompeo preporučio da Linik bude smenjen, što je četvrti put da je Tramp otpustio nekog generalnog inspektora koji je imao ulogu u istragama rada administracije, ili njenom pozivanju na odgovornost. Međutim, generalni inspektori u vladinim agencijama služe američkom predsedniku, koji ima ovlašćenje da ih otpusti.

Engel je izjavio da se Linikova istraga koncentrisala na vanrednu deklaraciju koju je Trampova administracija donela pre godinu dana da bi zaobišla Kongres i odobrila prodaju oružja u vrednosti od 8,1 milijarde dolara nekoliko zemalja, među kojima su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. SAD su tada saopštile da je oružje bilo neophodno da se odvrati, kako je administracija navela, "maligni uticaj" Irana širom Bliskog istoka.

Senator iz Nju Džersija Bob Menendez traži od Bele kuće dokumentaciju o otpuštanju kontrolora Stejt departmenta.
Senator iz Nju Džersija Bob Menendez traži od Bele kuće dokumentaciju o otpuštanju kontrolora Stejt departmenta.

Senator Bob Menendez, demokrata iz Nju Džersija i Engel su uputili zajedničko pismo Beloj kući zahtevajući od administracije da do petka preda dokumenta koja se odnose na otpuštanje Linika.

Predsednik ne može da otpušta inspektore bez pružanja jasnog razloga i obrazloženja Kongresu - celom Kongresu. Tajni razlozi se ne računaju", izjavio je Menendez u nedelju.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila je u nedelju za CBS Njuz da je otpuštanje Linika bilo nedolično i da bi moglo da bude - nelegalno ako je učinjeno iz odmazde.

Ključni republikanci priskočili su u odbranu Trampa. Njegov savetnik za trgovinu Piter Navaro izjavio je za program televizije ABC "This Week" da "podržava sve što ovaj predsednik radi u smislu odluka koga će da zaposli ili otpusti"

“Tu postoji birokratija i mnogo ljudi koji misle da su oni izabrani predsednik a ne Donald Tramp. I imali smo ogroman problem sa onim što neki nazivaju "državom u državi", tako da mislim da je ta odluka bila ispravna."

Republikanski senator Ron Džonson iz Viskonsina izjavio je za CNN da ne smatra da su "svi generalni inspektori jednaki" i podsetio da oni "služe predsedniku".

Tramp je prethodno otpustio Glena Fajna, koji je bio zadužen za nadzor vladinog finansijskog odgovora na pandemiju koronavirusa, Majkla Etkinsona, koji je, kao generalni inspektor u obaveštajnoj zajednici imao ulogu u pokretanju procesa opoziva predsednika Trampa krajem prošle godine, i Kristi Grim, inspektorku Sekretarijata za zdravstvo koju je Tramp optužio da je proizvela "lažni dosije" o nestašici zaliha medicinskog materijala u bolnicama suočenim sa pandemijom.

Linika je na položaj generalnog inspektora Državnog sekretarijata postavio predsednik Barak Obama, demokrata koga Tramp često kritikuje.

XS
SM
MD
LG