Linkovi

Pompeo putuje u Evropu, Afriku i na Bliski istok


Arhiva - Državni sekretar SAD Majk Pompeo ukrcava se u avion u vojnoj vazduhoplovnoj bazi Endrjuz, Merilend, 5. jula 2018.

Državni sekretar Majk Pompeo putuje u Minhen na bezbednosnu koferenciju, da bi zatim posetio Senegal, Angolu, Etiopiju, Saudijsku Arabiju i Oman, a bezbednosne i ekonomske veze, kao i zajedničke vrednosti biće glavna tema na svim tim stanicama.

U Minhenu, na bezbednosnoj konferenciji, Pompeo će zajedno sa svetskim liderima verovatno raspravljati i o koronavirusu, naporima u cilju okončavanja nasilja u Avganistanu, bezbednosnoj situaciji u Iraku i pretnji koju predstavlja Iran.

Pompeova poseta podsaharskoj Africi biće prva otkako je preuzeo dužnost državnog sekretara, a prva stanica na toj turneji biće Senegal. Visoki zvaničnici Stejt dipartmenta rekli su novinarima da SAD imaju 60 godina duge odnose sa Senegalom i da sa Dakarom dele snažne demokratske vrednosti.

"Senegal je ekstremno snažan bezbednosni partner Sjedinjenih Država. Posebno po pitanju vrlo ozbiljnih problma bezbednosti, terorizma i konflikta koji se odvijaju u regionu, Senegal je apsolutni bastion."

Visoki zvaničnik Stejt dipartmenta izjavio je da Senegal izvozi stabilnost, umesto nestabilnosti, i da je veoma tolerantno društvo, na mnogo načina model za čitav kontinent. Pompeo planira da se sastane sa predsednikom Senegala, Makijem Salom.

Afrička komanda SAD saopštila je da je trenutno oko 6.000 vojnika Sjedinjenih Država raspoređeno u Africi, ali taj broj bi mogao da bude umnajnen u sklad sa globalnim preispitivanjem koje sprovodi Pentagon. Predsednik Senegala Sal rekao je da bi povlačenje snaga SAD bilo greška i da bi Afrikanci to mogli pogrešno da razumeju.

Preispitivanje u Pentagonu događa se u trenutku dok odbrambeni i obaveštajni zvaničnici SAD ponovo iznose zabrinutost po pitanju širenja sve sposobnijih terorističkih grupa po Africi, upozoravajući da bi neke mogle da postanu tako moćne da ne bi više bilo moguće degradirati ih.

XS
SM
MD
LG