Linkovi

Tramp i Putin razgovarali o kontroli naoružanja, Iranu, koronavirusu


Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin
Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin

Predsednik Donald Tramp rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u četvrtak da želi da izbegne skupu oružanu trku sa Rusijom i Kinom i da se nada da će biti napretka u pregovorima o kontroli naoružanja, saopštila je Bela kuća, a prenosi agencija Rojters.

"Predsednik Tramp je ponovio da se nada da će biti izbegnuta skupa oružana trka između tri zemlje - Kine, Rusije i Sjedinjenih Država - i da se unapred raduje napretku u predstojećim pregovorima o kontroli naoružanja u Beču", rekao je portparol Džad Dir.

Dvojica lidera su takođe razgovarala o iranskom programu za nuklearno naoružanje, navodi se u saopštenju Kremlja o telefonskom razgovoru Trampa i Putina.

"Obe strane naglasile su da su potrebni zajednički napori da se održi regionalna stabilnost i globalni režim za sprečavanje širenja nuklearnog oružja", ističe se u saopštenju.

Bela kuća nije pominjala Iran, već je navela da su Tramp i Putin razgovarali o načinima da se savlada pandemija koronavirusa dok se nastavlja otvaranje globalnih ekonomija.

Amerika smatra da bi Kina, kao sve veća nuklearna sila, trebalo da se pridruži njenom novom sporazumu sa Rusijom. Međutim, ruski i američki arsenali daleku nadmašuju kineski od, kako se procenjuje, 300 bojevih glava.

Visoki kineski diplomata rekao je ranije ovog meseca da bi Kina bila spremna da razgovara o kontroli naoružanja sa SAD i Rusijom, ali samo ako bi Vašington bio spreman da smanji svoj nuklearni arsenal na kineski nivo, koji je oko 20 puta manji.

XS
SM
MD
LG