Linkovi

SAD neuspešne u pokušaju da Iranu produže embargo na oružje


Arhiva - Nuklearno postrojenje za tešku vodu u blizini Arka, Iran, na fotografiji snimljenoj 15. januara 2011.

Sjedinjene Države nisu uspele u petak da izdejstvuju produžetak embarga UN na uvoz oružja Iranu, koji uskoro ističe.

Državni sekretar Majk Pompeo kritikovao je Savet bezbednosti UN zbog neuspeha da očuva svoj mandat održavanja međunarodnog mira i bezbednosti.

"Odbijena je razumna rezolucija o produžetku 13 godina dugog embarga na oružje Iranu i otvoren je put državi koja je svetski lider u sponzorisanju terorizma da kupuje i prodaje konvencionalno oružje bez posebnih restrikcija UN, po prvo put u deceniji", rekao je on u saopštenju. "Neuspeh Saveta bezbednosti da dela odlučno u odbrani međunarodnog mira i bezbednosti je bez opravdanja".

Rezolucija je pridobila samo dva glasa "za" - Sjedinjene Države i Dominikansku Republiku. Rusija i Kina glasale su protiv mere, dok je preostalih 11 zemalja bilo uzdržano. Rezoluciji je potrebno bar deset glasova "za" da bi bila usvojena, uz to da niko ne stavi veto.

Ambasador Irana u Ujedinjenim nacijama, Mahid Takt Ravanči, rekao je da bi bilo kakvo uvođenje sankcija ili restrikcija Saveta bezbednosti "bilo ozbiljno primljeno od strane Irana, a naše opcije nisu limitirane".

"U 75 godina istorije Ujedinjenih nacija, Amerika nikada nije bila ovako izolovana", tvitovao je portparol ministarstva spoljnih poslova Irana u subotu.

"Uprkos svim putovanjima, pritisku, jastrebarenju, Sjedinjene Države mogle su da mobilišu samo malu zemlju (da glasa) uz njih", napisao je Mosavi dodajući da je "prošle noći, aktivna diplomatija Irana, zajendo sa pravnom snagom (nuklearnog sporazuma) porazila Sjedinjene Države ponovo u Savetu bezbednosti".

Misija Kine u UN tvitovala je da rezultat glasanja "pokazuje ponovo da unilaterizam ne uživa podršku i da maltretiranje neće uspeti. Svaki pokušaj da se svoj sopstveni interes postavi iznad zaedničkog interesa međunarodne zajednce je slepa ulica".

Embargo na prodaju ili transfer konvencionalnog oružja u Iran ističe 18. oktobra 2020, u sklopu nuklearnog sporazuma iz 2015, poznatog pod formalnim imenom Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Vašington je upozorio da će oslobađanje Irana od restrikcija voditi daljoj destabilizaciji u regionu, intenziviranju konflikta i regionalnoj trci u naoružanju.

SAD su takođe ukazale na regionalnu podršku koju su dobile za produžetak embarga od Izraela i na zabrinutost država Zaliva kao razog za zahtev da se embargo produži.

XS
SM
MD
LG