Linkovi

EU za Zapadni Balkan izdvojila 38 miliona u borbi protiv koronavirusa


Solidarnost EU (Grafika: Tviter nalog Evropske komisije)
Solidarnost EU (Grafika: Tviter nalog Evropske komisije)

U sklopu svog globalnog odgovora na pandemiju koronavirusa, Evropska komisija objavila je u ponedeljak da je za zemlje Zapadnog Balkana odorbila 38 miliona evra hitne podrške zdravstvu, u okviru odobrenog paketa preraspodeljene finansijske pomoći u iznosu od 374 miliona evra, kako bi se pomogla socijalno-ekonomska obnova regiona, saopštila je Evropska komisija.

Evropska unija će pomoći Albaniji i Severnoj Makedoniji u pokrivanju hitnih potreba njihovih javnih zdravstvenih sistema sa po četiri miliona evra, Bosni i Hercegovini sa sedam miliona, dok će Crna Gora dobiti tri miliona evra, Kosovo do pet miliona. Za Srbiju, koja se u saopštenju označava kao zemlju koja je do sad najviše pogođena, predviđeno je 15 miliona evra.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji rekao je da se Evropa suočava sa zdravstvenom krizom bez presedana, ali je čak i u ovim teškim vremenima uvek tu za svoje partnere sa Zapadnog Balkana, koji pripadaju EU.

"Pomoći ćemo naši partnerima da pokriju hitne troškove za zdravstveni sistem, ali i da promovišu dugoročne mere kako bi se ublažile socijalno-ekonomske posledice krize zbog epidemije korona virusa i podržale mala i srednja preduzeća u regionu", rekao je Varhelji.

Evropska komisija je uputila hitan odgovor kako bi podržala nabavku medicinske opreme i uređaja, poput respiratota, laboratorijskih kompleta, maski, naočara i zaštitne odeće.

Komisija, takođe, uključuje Zapadni Balkan u inicijative EU kada je reč o zajedničkim šemama javnih nabavki.

Kada je reč o saniranju ekonomskih posledica pandemije korona virusa, EU će preusemriti novac iz IPA fondova kako bi pomogla oporavak partnera na Zapadnom Balkanu u kratkoročnom i srednjoročnom periodu.

To uključuje i podršku privatnom sektoru, jačanje sistema socijalne zaštite, sa posebnom pažnjom na ranjive grupe, i jačanje otpornosti zdravstvenog sistema.

Za tu namenu, Komisija je mobilisala 46,7 miliona evra za Albaniju, 73,5 miliona za BIH, 50 miliona za Crnu Goru, Severna Makedonija će imati 62 miliona evra, Srbija može da očekuje 78,4 miliona evra, a Kosovo do 63 miliona evra.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG