Linkovi

Tramp: Kina ponudila podršku zbog koronavirusa


Predsednk Sjedinjeniih Država Donald Tramp (Foto: AP)
Predsednk Sjedinjeniih Država Donald Tramp (Foto: AP)

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp objavo je da mu je kineski predsednik Ši Đinping preneo da je Kina spremna da pruži podršku Sjedinjenim Državama u borbi protiv korona virusa.

“Upravo sam razgovarao sa kineskim predsednikom Šijem. Razmatrali smo koronavirus koji besni u velikom delu naše planete. Kina je prošla mnogo toga i shvatila kako virus funkcioniše. Blisko sarađujemo. Duboko poštovanje!”, objavio je Tramp na društvenoj mreži Tviter.

Kina je prva država u svetu u kojoj se pojavio koronavirus – bolest koja može prerasti u ozbiljniji oboljenje organa. Kina je bila epicentar koronavirusa, sa najviše preminulih i obolelih. Međutim, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins Sjedinjene Države su preuzele taj status od nje.

Kina je poslednjih nedelja izražavala protivljenje pošto je predsednik Donald Tramp upotrebljavao izraz kineski virus govoreći o koronavirusu koji se proširio na više od 150 zemalja širom sveta.

Svetska zdravstvena organizacija koronavirus je nazvala COVID-19. Čelnik te organizacije Tedros Gebrejsus rekao je da je cilj takve oznake sprečavanje upotrebe drugih imena koja bi mogla da budu netačna ili stigmatizujuća.

XS
SM
MD
LG