Linkovi

Osma žrtva koronavirusa u Srbiji, 528 obolelih


Medicinski radnik u zaštitnoj opremi ispred Infektivne klinike u Beogradu
Medicinski radnik u zaštitnoj opremi ispred Infektivne klinike u Beogradu

U Srbiji je potvrđeno 528 slučajeva obolelih od koronavirusa, a osmoro ljudi je umrlo, potrvđeno je na redovnoj konferenciji za novinare. Broj zaraženih u odnosu na jučerašnji dan porastao je za 71, a od ukupnog broja pacijenata 45 je na respiratoru. Još nema odluke o zatvaranju gradova - žarišta, kažu epidemiolozi.

Osma žrtva koronavirusa je 62-godišnji muškarac preminuo u Kliničkom centru Vojvodine. Kako prenose mediji, u opštoj bolnici u Šapcu je pre dva dana preminuo muškarac za koga je na dan smrti utvrđeno da je bolovao od koronavirusa, ali epidemiolozi su rekli da još nemaju dovoljno informacija da bi to mogli da potvrde.

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Tepavčević Kisić rekla je da je bolest covid19 potvrđena u 35 gradova u Srbiji i da je najviše obolelih u Beogradu 219, pa Valjevu 45, Ćupriji 41, Nišu 40, Kruševcu 14, Kragujevcu 14, Čačku 11, dok je u ostalim gradovima zabeležen jednocifren broj slučaja.

Naredne dve nedelje će doći do porasta obolelih, rekao je epidemilog Predrag Kon što znači da se ulazi u period kada je potrebna "gvozdena disciplina".

"Pogotovo u Beogradu gde se po uzrastu i starosti obolelih vidi da su mere zabrane kretanja starijih od 65 godina dale efekta", rekao je Kon.

On je na pitanje o potencijalnoj izolaciji žarišta zaraze, poput nekih beogradskih opština, rekao da o tome još odluke nema odluke, ali da je stav struke jasan - "da bi bilo najbolje da niko nigde ne izlazi i da se kontakti smanje na minimum".

Zamenica direktora Instituta "Batut" rekla je da dosadašnji tok kretanja pokazuje da "epidemiju imamo pod kontrolom", ali da se situacija menja iz sata u sat.

"Vrlo lako se može oteti kontroli. Iako je mala šansa, ako budemo imali gvozdenu volju da preuzmemo odgovornost za dalje širenje infekcije, možda možemo biti i primer da ne dođe do takvih skokova kao što literatura pokazuje", rekla je Tepavčević Kisić i istakla da mnogo zavisi od ponašanja stanovništva.

Gradonačelnik: Potencijalna izolacija nekih beogradskih opština

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ocenio je ranije da se bliži izolacija centralnih beogradskih opština koja bi mogla da znači da je zabranjeno kretanje građana iz jednog dela grada u drugi, kako se virus ne bi širio. On je za TV Pink rekao da ne zna da li se razmatra mogućnost uvođenja zabrane kretanja 24 časa dnevno.

U zemlji je na snazi vanredno stanje, zabranjeno je kretanje svima od 5 popodne do 5 ujutru, a stariji od 65 godina u gradovima i 70 u manjim mestima ne smeju uopšte napolje, osim u nabavku nedeljom od 3 do 8 ujutru.

Granice Srbije zatvorene su za drumski, železnički i rečni putnički saobraćaj, letovi na aerodromima u Beogradu i Nišu su obustavljeni, a obustavljen je i međugradski drumski i železnički transport.

Još nema potrebe za smeštajem pacijenata na Sajmu

Kako je ranije najavljeno, Hala 1 Beogradskog sajma biće otvorena za prijem pacijenata sa lakšom kliničkom slikom od petka u 2 popodne.

Zamenica direktora "Batuta" Darija Tepavčević Kisić rekla je da još nema potrebe da pacijenti budu smešteni na sajam, i da zdravstveni sistem i dalje ima kapacitete da zbrine pacijente.

Beograd: Tri hiljade kreveta za osobe sa simptomima koronavirusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00


Stigla medicinska pomoć iz Kine, let pomogla EU

Avion iz Tjanđina u Kini sleteo je u četvrtak uveče na beogradski aerodrom sa medicinskom opremom. Let je, kako je saopštila Vlada Srbije, donacijom od 450 hiljada dolara pomogla EU, a pomoć je pružio i UNDP.

Kineska kompanija HBIS, koja je donirala 1,3 miliona evra u opremi, saopštila je da je stiglo 100 hiljada zaštitnih maski, 30 hiljada medicinskih izolacionih maski, pola miliona zaštitnih rukavica, 20 kompleta infracrvene opreme za merenje temperature i 25 hiljada test reagenasa.

Beograd: Volontiranje u doba koronavirusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

XS
SM
MD
LG