Linkovi

CG i koronavirus: Tuzi u karantinu, prijava protiv komandanta mornarice


Testiranje krvi na koronavirus (ilustracija)
Testiranje krvi na koronavirus (ilustracija)

Policija u Crnoj Gori blokirala je ulaze u opštinu Tuzi nadomak Podgorice, a zdravstvene vlasti naredile svim stanovnicima te opštine da ostanu u svojim domovima nakon što je 15 osoba iz te opštine, od 18 testiranih u utorak, bilo pozitivno na koronavirus.

„Prekida se svako kretanje građana, snabdijevanje hitnih potreba sprovodiće volonteri opštine, a u budućim danima obaviće se testiranje svih osoba koje su bile u kontaktu sa osobama koje su zaražene virusom“, saopštili su zvaničnici.

Iz Opštine Tuzi su poručili građanima da moraju biti disciplinovani „kako bi uspjeli da dobijemo ovu snažnu bitku, koja nas je zadesila“, a potpredsjednik Vlade Milutin Simović rekao da je “počela bitka za Tuzi i čitavu Crnu Goru”.

Crnogorska policija sprovela je u karantin, uz krivičnu prijavu, komandanta mornarice Crne Gore Veska Tomanovića zbog kršenja rješenja o samoizolaciji, nakon saznanja da je nakon izrečene mjere boravio u jednoj prodavnici u Baru.

Iz Uprave policije saopšteno je da je Tomanović, zbog kršenja rješenja o samoizolaciji, sproveden u karantin i da je protiv njega podnijeta krivična prijava zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti.

“Policija će bez izuzetka sprovoditi privremene mjere nadežnih institucija u cilju sprječavanja širenja korona virusa”, rekli su u UP.

Vlada Crne Gore je krajem prošle nedjelje počela da objavljuje imena i adrese osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije, poručujući da svaki građanin treba da zna ko ga nedisciplinom dovodi u opasnost.

U međuvremenu, Institut za javno zdravlje saopštio je da su sinoć uzeti uzorci pokazali da je još pet osoba zaraženi koronavirusom, čime je broj oboljelih porastao na 52, uz jedan smrtni slučaj.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, saopštio je da EU donira tri miliona Crnoj Gori za hitnu pomoć za zdravstvo plus 50 miliona za dugoročni programa u skladu sa potrebama, a najviše za zdravsto, ekonomiju i preduzetnike.

"Velika zahvalnost Evropskoj uniji za podršku Crnoj Gori u najtežim trenucima borbe protiv Covid-19. Evropske vrijednosti i solidarnost na djelu!", saopštio je premijer Duško Marković u poruci na Tviteru.

XS
SM
MD
LG