Linkovi

Njujork zatvara ulice, zabranjuje košarku i druge ekipne sportove


Prazna njujorška Peta avenija (Foto: Reuters)

U gradu Njujorku primenjuje se mera zatvaranja ulica, a od građanja se traži da prekinu igranje košarke i drugih ekipnih sportova – što predstavlja dodatno pooštrovanje propisa u svrhu suzbijanja pandemije koronavirusa.

Endrju Kuomo, guverner države Njujork, saopštio je da je više od 30.800 građana pozitivno na testu na koronavirus. Ta država proglašena je epicentrom pandemije u Sjedinjenim Državama, piše agencija Rojters.

U gradu Njujorku potvrđeno je 17.800 slučajeva, dok je država Njujork prijavila je 285 smrtnih slučajeva – što predstavlja polovinu ukupnog broja preminulih u SAD.

"Mere za suzbijanje koronavirusa deluje da imaju učinka", rekao je guverner Kuomo – ukazujući da se poslednjih dana smanjuje broj građana primljenih na bolničko lečenje.

“Previše je dobro da bi bilo istinito. To je veoma dobar znak, nismo u sve stopostotno sigurni, ali ukazuje da se krećemo u pravom smeru”, rekao je Kuomo.

Zatvaranje njujorških ulica, grada u kome živi osam miliona ljudi, označio je probnim programom. Ekipni sportovi u gradskim parkovima biće zabranjeni, uz saglasnost građana, čiju saradnju očekuje.

Svrha zabrane kretanja motornih vozila gradskim ulicama je omogućavanje pešacima više prostora za kretanje – kako bi mogli da primenjuju mere socijalnog distanciranja.

“Blizina nas čini ranjivima”, rekao je Kuomo.

“Prebrodićemo. I ukazati drugim zajednicama kako to da učine”, poručio je Kuomo.

Osim Njujorka – i druge države osećaju posledice pandemije koronavirusa. Države Kalifornija, Vašington i Luizijana suočavaju se sa ozbiljnim udarima na njihove zdravstvene sisteme.

Predsednik Sjedinjenih Država proglasio je, prošlog ponedeljka, vanredno stanje čime su dostupnim učinjena dodatna sredstva za suzbijanje pandemije.

U narednim danima očekuje se da Senat i Predstavnički dom usvoje paket ekonomske pomoći zbog ekonomskih posledica koronavirusa. Poslednja instanca da bi pomoć, čija se vrednost procenjuje na dve hiljade milijardi dolara, je potpis predsednika Donalda Trampa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG