Linkovi

Crna Gora: Zabrana izlaska radnim danima od 19 do 5h


Pooštrene mere u Podgorici zbog pandemije koronavirusa, arhivska fotografija (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za suzbijanje širenja zaraznih bolesti u ponedeljak veče je donijelo novi set mjera o ponašanju građana, uključujući i zabranu izlaska iz kuće radnim danima u periodu od 19 sati do 5 ujutru, a vikendom od subote u 13 sati do ponedjeljka u 5 ujutru.

Za vrijeme trajanja zabrane, na javnim površinama moći će do 60 minuta da borave samo lica koja izvode kućne ljubimce.

“Ova zabrana ne odnosi se na lica koja obavljaju redovne radne zadatke i pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi, policija, vojska, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji –uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac", kažu u NKT.

Osim toga, novi set mjera za narednih 15 dana uključuje i zabranu boravka djece na otvorenom javnom prostoru bez roditelja, staratelja, usvojioca ili drugog punoljetnog člana porodice, kao i zabranu sportsko-rekreativnih aktivnosti i okupljanja u stanovima osoba koje nisu članovi tih domaćinstava.

Institut za javno zdravlje Crne Gore prethodno je saopštio da je zabilježio šest novih slučajeva koronavirusa, a Klinički centar Crne Gore da je životno ugrožen suprug medicinske sestre u toj ustanovi, zbog čega je 17 zdravstvenih radnika preventivno stavljeno u karantin.

“Od sinoćnjeg presjeka analizirano je 29 testova, medju kojima je bilo šest pozitivnih rezultata”, navodi se u saopštenju Instituta. “U Crnoj Gori imamo trenutno 91 inficiranog novim koronavirusom”

Prema saopštenju IJZCG, u Crnoj Gori se pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom nalazi 6,278 osoba, a do sada su u KCCG u Podgorici preminula dva pacijenta pozitivna na Kovid 19.

Direktor KCCG Jevto Eraković rekao je u ponedjeljak da je jedan pacijent, koji je u nedelju veče sa koronavirusom primljen u KCCG, životno ugrožen i da je na respiratoru."Riječ je o suprugu naše medicinske sestre, zbog čega je 17 zdravstvenih radnika preventivno poslato u karantin”, saopštio je Eraković.

Prema njegovim riječima, niko od zdravstvenih radnika preventivno smještenih u karantin “nema ni potvrdjenu dijagnozu, ni simptome koronavirusa”.

U međuvremenu, NATO je na svom vebsajtu objavio da je Crnogorsko nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti, tražilo od te organizacije pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Novih šest slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

U crnogorskom zahtjevu Evroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe, između ostalog, traži se i 320 respiratora, 4.000 testova na koronavirus, 1.000 kreveta sa dušecima, više od pet miliona hirurških maski, milion odijela za jednokratnu upotrebu, te 150 kreveta sa opremom za dodatnu bolnicu i 140 nosila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG