Linkovi

Novih četrnaest slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori


Klinika za infektivne bolesti u Podgorici (foto RFE/RL)

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je u četvrtak da je koronavirus potvrđen kod još četrnaest od 44 juče uzorkovanih osoba, pa je sada broj oboljelih u Crnoj Gori 67.

Od jučerašnjeg presjeka u 18 sati, analizirana su 44 uzorka. Novi koronavirus je potvrđen kod četrnaest osoba, dok je kod 30 osoba nalaz negativan”, rekli su u tom Institutu.

Institut je saopštio i su novi slučajevi koronavirusa epidemiološki povezani sa prethodno potvrđenima I da je sada 6,656 osoba pod saniratno-zdravstvenim nadzorom.

Od ukupno 67 slučajeva koronavirusa, 15 osoba je hospitalizovano na Infektivnoj i Internoj klinici Kliničkog centra Crne Gore, od kojih je jedna osoba životno ugrožena i priključena je na respirator.

Zvaničnici zdravstva saopštili su ranije da Crna Gora ima 53 respiratora, a Fonda za zdravstveno osiguranje saopštio da su, od pet respiratora koje je taj fond naručio od švedskog proizvođača, dva isporučena preko Zagreba, a preostala tri navodno zadržana i konfiskovana od strane Srbije koja je zabranila izvoz medicinske opreme.

Fond za zdravstveno osiguranje je, prema saopštenju, na osnovu Zaključka Nacionalnog koordinacionog tijela za sprječavanje širenja zaraznih bolesti sproveo postupak nabavke respiratora za potrebe Javnih zdravstvenih ustanova Crne Gore, na osnovu kojeg je zaključen ugovor sa dobavljačem “Farmont” DOO Danilovgrad, a dobavljač isporučio dva respiratora.

“U vezi isporuke preostala tri respiratora (dobavljač) je informisao Fond, kao naručioca, i Ministarstvo zdravlja, da nije u mogućnosti da izvrši isporuku jer je od strane predstavništva proizvođača ugovorenih respiratora, čije je sjedište u Beogradu, sa kojeg područja je i trebala biti izvršena isporuka, obaviješten da respiratori ne mogu biti isporučeni jer je Vlada Republike Srbije zabranila izvoz medicinskih sredstava i opreme, iz kojih razloga su, kako je dobavljač naveo u dostavljenoj informaciji, isti konfiskovani od strane države Srbije”, rekli su u Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

Uprava carina Srbije demantovala je pisanje pojedinih medija da su na granici sa Crnom Gorom zaustavljeni respiratori namijenjeni zdravstvenom sistemu te države, navodeći da ni na jedan od dva prelaza ka Crnoj Gori koja trenutno funkcionišu, nije stigao nijedan respirator, prenosi Fonet.

“I u ovim okolnostima, promet robe sa Crnom Gorom odvija se neometano”, rekli su iz Uprave carina Srbije.

U međuvremenu se oglasila i danilovgradska kompanija Farmont, koja je sa crnogorskim Fondom potpisala ugovor o nabavci pet respiratora, pojašnjavajući da roba nije dolazila do srpske granice, već se nalazila na carinskom lageru u Beogradu, kao i da su nakon što su poručeni, tri respiratora nalazila u Beogradu a dva u Zagrebu.

“Nakon potvrđene narudžbe of švedske Getinge Group, prevoznici su pošli za robu, kako u Beograd, tako i u Zagreb. Roba je preuzeta iz Zagreba, i već je isporučena zdravstvenim institucijama u Crnoj Gori, a u Beogradu je prilikom preuzimanja iste nijesu mogli da se odrade izvozni carinski papiri”, piše u saopštenju dobavljača i dodaje da je “predmetna roba… bila pod blokadom za izvoz”.

Iz te kompanije su rekli da je, “u međuvremenu, kako je predmetna roba bila pod blokadom za izvoz, ona prodata drugoj kompaniji u Srbiji”.

Ambasada Srbije u Podgorici negirala je da je Srbija konfiskovala respiratore koje je naručila Crna Gora, navodeći da je RFZO Srbije po zakonitoj procedure i ugovoru, pomenute respiratore kupio od firme Medical Innovation i nisu imali nikakva saznanja o bilo kakvom drugom poslovnom aranžmanu sa Crnom Gorom.

“Ta ili bilo koja druga takva roba nije bila oduzeta na granici…”, navodi se u saopštenju Ambasade Srbije i dodaje da je stavljanje takvih neistinitih navoda na naslovnu stranu (Vijesti)…i dovođenjem sa tim rast broja oboljelih nanijeta je velika šteta istini, Republici Srbiji, svim njenim građanima i njenoj Ambasadi u Crnoj Gori, mislimo I samom nezavisnom dnevniku Vijesti koji je ove navode pustio bez dodatne provjere”.

Iz Ambasade su rekli ni diplomatskim ni bilo kojim putem nisu bili obaviješteni od strane Crne Gore o ovom pitanju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG