Linkovi

U Srbiji 785 zaraženih, broj novih slučajeva opada drugi dan zaredom


Analiza uzoraka krvi na koronavirus (ilustracija)
Analiza uzoraka krvi na koronavirus (ilustracija)

U Srbiji je registrovano 785 slučajeva obolelih od koronavirusa, 44 više nego juče i to je drugi dan zaredom da broj novih slučajeva opada. Od posledica koronavirusa preminule su još tri osobe, ukupan broj žrtava je 16. 62 osobe su na respiratoru.

Epidemilog Predrag Kon rekao je da su preminuli jedna žena (1939.) u Kliničkom centru Vojvodine, muškarac (1974.) u Kliničkom centru Srbije i muškarac (1948.) u bolnici "Dragiša Mišović", i da su svo troje bili hronični bolesnici.

Procenat smrtnosti od koronavirusa je 2,04 odsto, rekao je Kon.

Trenutno je hospitalizovano 540 pacijenata, uz 33 pacijenta sa lakšom kliničkom slikom na Beogradskom sajmu.

Epidemiolozi kažu da je dobro što broj novih slučajeva drugi dan opada, ali ukazuju da je broj pacijenata na respiratoru veći.

"Primećuje se da je u poslednja dva dana opadao broj pozitivnih, što ne može da bude loše, ali ne smemo se zavaravati – ovo je možda samo kratak predah", rekao je Kon i dodao da je situacija bolja nego što je 25. dana epidemije bila u Italiji.

Upozorio je da je u Beogradu 65 odsto pacijenata obolelih od Kovida 19 starosti između 25 i 55 godina i da ih je najviše u radno aktivnom dobu.

Ukupno je u Srbiji na Kovid 19 testirano 3084 osobe.

Oboleli i vojnici

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da je Kovid 19 za sada utvrđen kod devetorice vojnika koji su kontrolisali građane na granici na severu Srbije, a da je 642 u samoizolaciji i da se njihovo stanje prati.

Vojni sindikat Srbije saopštio je da im se javlja sve veći broj pripadnika
Vojske
, zabrinutih zbog nedostatka zaštitnih sredstava, pre svega maski i rukavica, kao i dezinfekcionih sredstava. Često se dešava da jednu masku i jedan par rukavica koriste više dana, navodi se u saoptenju sindikata i upozorava da će vojska ostati desetkovana, ako se nešto ne preduzme.

Beograd: Tri hiljade kreveta za osobe sa simptomima koronavirusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Na Beogradskom sajmu je smešteno 33 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, a o njima brine 10 lekara i 25 medicinskih sestara, rekao je za RTS državi sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da je privremena bolnica na sajmu najbolje moguće rešenje i da bi sve ostalo "bila greška".

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija KisićTepavčević rekla je u petak da još nema potrebe za smeštajem pacijanta na Sajam jer zdravstveni sistem ima dovoljno kapaciteta da ih zbrine, ali je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović potom naglasio da se pacijenti smeštaju na Sajam kako bi se osiguralo da poštuju samoizolaciju jer druge garancije nema.

"Pobuna" u karantinu na Košutnjaku

Kako prenosi TV N1, građani koji su u karantinu u Košutnjaku, koji su stigli avionom iz Londona pre nekoliok dana, pobunili su se jer još uvek nisu dobili rezultate testova na koronavirus, a testirani su u
petak.

Na snimku koji je objavila N1 vidi se kako su građani izašli iz smeštaja, nakon čega je intervenisala žandarmerija i vratila ih u karantin. Navodno im je obećano da će uskoro dobiti informaciju šta je sa rezultatima testova.

Moguća zabrana kretanja 24 sata

U Srbiji je na snazi vanredno stanje. Svim građanima je zabranjen izlazak od 5 popodne do 5 ujutru radnim danima i od 3 popodne do 5 ujutru vikendom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju uveče za TV Prva da je narende nedelje moguća potpuna zabrana kretanja od 24 sata ako građani ne promene ponašanje.

On je rekao da će to podrazumevati da se ne ide ni u prodavnicu, a na pitanje kako će to da funkcioniše odgovorio da "ne zna i da razmišlja o tome svaki dan".

Vučić je najavio da će u narednih sedam dana biti omogućeno da se dnevno testira i do 3000 ljudi, a da će do 8. ili 9. aprila biti napravljena laboratorija za te svrhe.

Premijerka Ana Brnabić je ranije najavila da će testovi na Kovid 19 ubuduće biti obrađivani ne samo u Institutu "Torlak", već i u nekoliko drugih laboratorija u Srbiji.

Do sada su na koronavirus testirane ukupno 2462 osobe.

Uhapšen zbog širenja lažnih vesti

Pripadnici MUP uhapsili su 57-godišnjeg N.S. iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela izazivanje panike i nereda, ometanje pravde i sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Postoje osnovi sumnje da je N. S. na društvenoj mreži Fejsbuk objavio snimak u kome iznosi lažne vesti, kao i da je pretio javnom tužiocu i policajcima.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje od 48 sati.

XS
SM
MD
LG