Linkovi

Donald Tramp traži da se radnici vrate na posao


Predsednik Amerike Donald Tramp
Predsednik Amerike Donald Tramp

Amerika vodi dvostruki rat protiv koronavirusa - u oblasti zaštite javnog zdravlja, ali i na ekonomskom planu. Kongres još nije usvojio džinovski paket pomoći, vredan najmanje dve hiljade milijardi dolara, namenjen ugroženim pojedincima i firmama, dok je predsednik Donald Tramp izneo predlog da biznisi ponovo bude otvoreni do Uskrsa, koji se u Americi slavi 12. aprila

Predsednik Tramp vrši pritisak da se Amerikanci vrate na posao iako zdravstveni stručnjaci naglašavaju neophodnost socijalnog distanciranja i upozoravaju da bi COVID-19 mogao da nastavi da se širi mesecima.

"Nećemo dozvoliti da lek bude gori nego problem", naveo je Tramp.

Bela kuća planira da preispita socijalno distanciranje sledeće nedelje, a možda i da ublaži restrikcije, zahvaljujući kojima bi neki poslovni objekti ponovo mogli da prorade, a radnici da se vrate na posao. Analitičar za državnu bezbednost TV mreže Ej Bi Si (ABC) Tom Bosert navodi:

“Mislim da svi dele njegovu frustraciju i njegovu nadu, ali ono što mora da uradi jeste da izbegne drugi talas i nove zaraze”.

Predsednik Tramp priznaje da je ublažavanje restrikcija u suprotnosti sa onim što savetuju profesionalci u zdravstvu, ali brani svoje razmišljanje, pozivajući se na informaciju da je stopa smrtnosti u Americi svega jedan procenat.

“Da se lekari pitaju, oni bi mogli da kažu: ‘Hajde da zatvorimo ceo svet’”, kaže Tramp.

U međuvremenu, koronavirus nastavlja da se širi Sjedinjenim Država i to dramatičnim tempom. Trenutno, najmanje 21 savezna država zatvorila je sve poslovne objekte koji nisu neophodni ili pozvala svoje građane da ostanu u kućama.

Donald Tramp traži da se radnici vrate na posao
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Florida: Zatvorske i novčane kazne za izbegavanje karantina

Guverner Floride Ron Desantis potpisao je uredbu kojem se osobama, koje dolaze iz Njujorka ili Nju Džersija nalaže obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana. Oni koji prekrše uredbu završiće u zatvoru na 60 dana i platiti kaznu od 500 dolara. Desantis navodi:

"Nadam se da će to odvratiti ljude, koji jednostavno žele da pobegnu ovamo kako bi izbegli restrikcije koje su određene u njihovim saveznim državama".

U gradu Njujorku, radnici Agencije za vanredne situacije (FEMA) preuređuju konferencijski “Džavits centar” - pretvaraju ga u bolnicu sa hiljadu kreveta, u kojoj će se ukazivati pomoć obolilima od koronavirusa.

Javis Center_ Emergency Hospital in New York (Photo: Celia Mendoza)
Javis Center_ Emergency Hospital in New York (Photo: Celia Mendoza)

Na zapadnoj obali, “The Mercy”, brod-bolnica američke mormarice, na putu je za Los Anđeles. Na njemu je više od hiljadu ljudi - medicinskog osoblja, koje će lečiti pacijente, koji nemaju COVID-19, od četvrtka ujutro kada treba da stigne na odredište. Kapetan broda Džon Rotrak kaže:

"Postoji veliki entuzijazam što se tiče ove misije, to je tačno ono za šta se obučavamo i radimo i spremni smo da je izvršimo".

Širom Amerike, zdravstveni radnici su na ivici svojih mogućnosti. Čak i oni koji su u penziji, ili su promenili karijeru - uskaču da pomognu. Džudit Salerno, jedna je od njih:

“Ja sam u 60-im, ali posedujem veštine, koje su sada neophodne, koje su važne i za kojima će kratkoročno postojati velika potražnja, a nedovoljno ljudi”.

I dok se veruje da virus najviše ugrožava stariju populaciju, mlađi Amerikanci, starosti od 24 do 50 godina, trenutno čine skoro polovinu ozbiljno bolesnih, hospitalizovanih slučajeva u SAD.

XS
SM
MD
LG