Linkovi

Više od 10.000 žrtava u Italiji, Rusija zatvara granice


Kovčezi stižu u područje Bergama koji je pretrpeo katastrofalne gubitke zbog infekcije koronavirusa.
Kovčezi stižu u područje Bergama koji je pretrpeo katastrofalne gubitke zbog infekcije koronavirusa.

Broj zaraženih koronavirusom u svetu je prevazišao 650.000, sa više od 30.000 smrtnih slučajeva. Dok su SAD prve po broju prijavljenih slučajeva sa više od 115.000 zaraženih, pet zemalja ih prevazilazi po broju smrtnih slučajeva – Italija, Španija, Kina, Iran i Francuska.

Samo u Italiji preminulo je više od 10.000 ljudi. Premijer Đuzepe Konte poručio je naciji u subotu uveče da je potpisao dekret kojim je oslobođeno 400 miliona evra za pomoć u pakovanjima hrane koja će biti dostavljana od vrata do vrata ukoliko bude nepohodno.

Na sahranama u Madridu primenjuju se mere predostrožnosti i društvene distance, 27. marta 2020.
Na sahranama u Madridu primenjuju se mere predostrožnosti i društvene distance, 27. marta 2020.

U Španiji, gde su restrikcije izlaska iz kuće na snazi već skoro dve nedelje, broj smrtnih slučajeva je porastao na 5.812. Uz osam hiljada novih infekcija, broj zaraženih je prešao cifru od 72.000.

Međutim, direktor za vanredne situacije Fernando Simon vidi nadu u podatku da se stopa infekcija smanjuje a cifre nagoveštavaju da se epidemija stabilizuje i da je možda već dostigla vrhunac u nekim oblastima.

Španski premijer Pedro Sančez zatražio je energičniji odgovor Evropske unije. Španija, Italija, Francuska i još šest članica zatražile su od Unije da podeli teret evropskog duga da bi pomogla u borbi protiv virusa. Međutim, ideja je naišla na otpor nekih drugih članica, pre svega Nemačke i Holandije.

“Ovo je najteži trenutak za EU od osnivanja i mora da bude spremna za taj izazov”, poručio je Sančez.

U Britaniji, čiji je premijer Boris Džonson u izolaciji pošto je pozitivan na koronavirus, do sada je umrlo 1.019 ljudi. Direktor Nacionalne zdravstvene službe Stiven Pouis izjavio je da će "biti dobro ako Britanija uspe da bilans žrtava održi ispod 20.000"

Nemačka ima manje smrtnih slučajeva od susednih zemalja ali je ipak zatvorila sve prodavnice čije se usluge ne smatraju od esencijalnog značaja i zabranila okupljanja više od dve osobe na javnim mestima do 20. aprila. Ipak, sumorne vesti stižu i iz te zemlje – 12 stanovnika jednog staračkog doma u severnom gradu Volfsburgu umrla su od infekcije protekle nedelje, javila je novinska agencija dpa.

Građani Moskve čekaju da budu testirani na koronavirus.
Građani Moskve čekaju da budu testirani na koronavirus.

Ruski premijer Mihail Mišustin naredio je da se sve granice u potpunosti zatvore u ponedeljak, a međunarodni letovi su obustavljeni u petak. Izuzetak su diplomate kao i stanovnici regiona Kalinjigrada, koji moraju da prođu kroz drugu zemlju da bi ušli u ostatak Rusije. Broj Rusa zaraženih COVID-om 19 prevazišao je hiljadu a većina slučajeva je otkrivena u Moskvi. Na osnovu te cifre, portparol Kremlja izjavio je da "de facto ne postoji epidemija u Rusiji", u poređenju sa krizom u Evropi.

Kako se epicentar virusa pomera ka zapadu, situacija se smirila u Kini, gde su neke restrikcije ukinute. Delimično je ponovo uspostavljen i prevoz podzemnom železnicom u Vuhanu, gde se virus prvi put pojavio u decembru, nakon što je procena rizika smanjena sa visokog na srednji.

Železnička stanica u Vuhanu prvog dana ponovnog uspostavljanja saobraćaja posle epidemije.
Železnička stanica u Vuhanu prvog dana ponovnog uspostavljanja saobraćaja posle epidemije.

Neke zemlje i dalje pokušavaju da vrate kući svoje građane koje je pandemijia zatekla u inostranstvu. U podnožju Mont Everesta, 174 stranih turista i četvoro državljana Nepala evakuisano je avionom sa jedinog aerodrome na najvišoj svetskoj planini, gde su proveli više dana.

XS
SM
MD
LG