Linkovi

U njujoršku luku uplovio brod bolnica, podižu se i poljske bolnice


USNS Comfort uplovljava u njujoršku luku (Foto: REUTERS/Mike Segar)
USNS Comfort uplovljava u njujoršku luku (Foto: REUTERS/Mike Segar)

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio zatražio je od Trampove administracije više medicinskih zaliha za borbu protiv koronavirusa i upozorio da će broj žrtava u gradu, jednom od epicentara epidemije, nastaviti da raste ako pomoć ne stigne do nedelje.

U njujoršku luku u ponedeljak je uplovio brod bolnica američke mornarice "USNS Comfort" na kojem će biti lečeni pacijenti koji nisu zaraženi koronavirusom, uključujući one kojima su potrebni hirurški zahvati ili intenzivna nega. Na brodu je hiljadu bolničkih kreveta i više od hiljadu medicinskog osoblja.

"Ako ne dobijemo veću federalnu pomoć u ovoj krizi, postoji opasnost da ćemu izgubiti živote koji mogu da budu spaseni", rekao je gradonačelnik Njujorka u intervjuu CNN-u.

Njujorški zdravstveni sistem je opterećen usled pandemije koronavirusa, a poljske bolnice se postavljaju na različitim lokacijama u gradu - jedna od njih je i čuveni Central park.

Privremena bolnica u jednoj od najpoznatijih turističkih destinacija imaće 68 kreveta i kako je najavio guverner Endrju Kuomo, očekuje se da bude otvorena u utorak.

Iza ovog projekta stoji globalna organizacija za pomoć "Samarićani" koja je saopštila da je slična privremena bolnica otvorena na severu Italije.

U Njujorku je od koronavirusa obolelo više od 30 hiljada ljudi, a umrlo gotovo 800. Grad Njujork, kao i istoimena savezna država, su trenutno epicentar zaraze u SAD.

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp razmatrao je da države Njujork, Nju Džerzi i Konektikat stavi u karantin, odnosno zabrani da se putuje u ili van njih, ali takvu odluku nije doneo.

"Ako počnete da blokirate cele regione širom zemlje, to bi bilo totalno bizarno, kontraproduktivno i antiamerički", rekao je Endrju Kuomo za CNN.

Ipak, izdate su preporuke da se ne putuje ukoliko nije neophodno u narednih 14 dana.

Predsednik Donald Tramp izdao je preporuku Amerikancima da ostanu kod kuće ili se distanciraju od drugih do 30. aprila - što je drugačija preporuka od one koju je dao prošle nedelje kada je govorio da ne želi da mere kojima se sprečava koronavirus budu gore od samog virusa.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči izjavio je da od koronavirusa u SAD može da strada između 100 i 200 hiljada ljudi.

Od virusa je do umrlo gotovo 2.500 ljudi, nakon što je u subotu broj preminulih dvostruko uvećan u odnosu na prethodna dva dana. U SAD ima više od 140 hiljada zaraženih, najviše u svetu.

Od 2010, od gripa je umrlo između 12 i 61 hiljada Amerikanaca, pokazuju podaci Centra za zarazne bolesti. Od španskog gripa 1918/19. godine umrlo je 675 hiljada Amerikanaca, navodi Centar.

XS
SM
MD
LG