Linkovi

Crna Gora: Preminula druga osoba pozitivna na Kovid 19


Klinički centar u Podgorici, 27. marta 2020. (Foto: Savo Prelevic RFE/RL)

Klinički centar Crne Gore saopštio je u nedjelju da je u toj bolnici preminula osoba pozitivna na koronavirus, te da neposredan uzrok smrti 79-godišnjeg pacijenta nije COVID-19, već hronična srčana slabost.

Iz ove ustanove je saopšteno da je preminula osoba bio 79-godišnji pacijent bez znakova teškog oštećenja respiratorne funkcije, kao i da nije bio “kandidat za respirator”.

“Neposredni uzrok smrti je vezan za pogoršanje teške hronične srčane slabosti, nije povezan sa COVID - 19”, saopštio je KCCG.

U međuvremenu, mjere za suzbijanje koronavirusa “opustjele” su ulice Podgorice i ostalih gradova, a pored zdravstvenih radnika, policije, komunalne policije i vatrogasaca, angažovano je i 200 pripadnika Vojske Crne Gore, koji su zaduženi za dekontaminaciju, čuvanje karantina i Kliničkog centra Crne Gore.

Vlada je saopštila da je u subotu stigao prvi kontigent medicinske opreme za crnogorski zdravstveni sistem, a zvaničnici zdravstva istakli da je oprema već raspoređena po medicinskim ustanovama i da će podmiriti potrebe zdravstva za borbu protiv COVID-19 za naredne tri ili četiri nedjelje.

Aplauz zdravstvenim radnicima u Podgorici
Aplauz zdravstvenim radnicima u Podgorici

Uprava policije je saopštila da je uhapsila jednog sveštenika, državljanina Srbije, nakon što je u Manastiru Reževići kod Petrovca zatekla jedanaest građana za vrijeme služenja jutarnje liturgije.

Prema navodima saopštenja, policija je “po nalogu nadležnog tužioca uhapsila svešteno lice G.B. (47) iz Republike Srbije zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti i on će biti priveden tom tužiocu na dalje postupanje”.

"Ovo lice je prekršilo privremenu mjeru da se vjerski obredi u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva vjernika", rekli su iz Uprave policije.

Policija je u karantin sprovela i lidera Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića i njegovu suprugu Marinu, a tužilaštvo protiv njih podnijelo krivičnu prijavu zbog kršenja naredbe o samoizolaciji nakon njihovog povratka iz inostranstva.

Prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori je 85 osoba zaraženo sa COVID-19, uz dvije preminule osobe pozitivne na taj virus, dok je više hiljada osoba pod medicinsko-sanitarnim nadzorom ili u nekom od karantina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG