Linkovi

Kanadski parlament: Kineski odnos prema Ujgurima je genocid


Arhiva - Radnici hodaju pored zaštitne ograde zdanja koje je zvanično poznato kao centar za razvoj profesionalnih veština u Dabančengu u Ksinjiang ujgurskoj autonomnoj oblasti, Kina, 4. septembra 2018.
Arhiva - Radnici hodaju pored zaštitne ograde zdanja koje je zvanično poznato kao centar za razvoj profesionalnih veština u Dabančengu u Ksinjiang ujgurskoj autonomnoj oblasti, Kina, 4. septembra 2018.

Kanadski parlament usvojio je u ponedeljak neobavezujući zaključak u kome se kaže da kineski tretman prema ujgurskoj muslimanskoj manjini u regionu Sinđijang predstavlja genocid, vršeći tako pritisak na vladu liberalnog premijera Džastina Trudoa da sledi njihov primer.

Kanadski Donji dom glasao je 266:0 za predlog opozicione Konzervativne stranke.

Trudo i njegov kabinet uzdržali su se od glasanja, iako su ga liberali podržavali.

Zaključak je takođe izmenjen neposredno pre glasanja u delu gde se Međunarodni olimpijski komitet poziva da preseli Zimske olimpijske igre 2022. iz Pekinga ako se tretman nastavi.

Trudoovi konzervativni rivali vrše pritisak na njega da postane oštriji prema Kini.

Nakon što je Kanada uhapsila finansijskog direktora Hjuaveija Meng Vanzou 2018. godine po američkoj poternici, Kina je privela dvojicu Kanađana pod optužbom za špijunažu, rasplamsavajući dugotrajne diplomatske tenzije između dvije zemlje.

Kina je široko osuđivana zbog uspostavljanja kompleksa u Sinđijangu koje sama opsijuje kao "centre za stručno osposobljavanje", za suzbijanje ekstremizma i podušavanje ljudi novim veštinama, a koje su drugi nazvali koncentracionim logorima.

Peking negira optužbe za zloupotrebe u Sinđijangu.

Pozivajući se na svedočenja, dokumente i izveštaje u medijima o kršenju ljudskih prava nad Ujgurima, konzervativni poslanik Majkl Čong je rekao: "To više ne možemo ignorisati. Moramo to nazvati onim što jeste - genocidom."

Trudo je oklevao da upotrebi reč genocid, sugerišući da bi najbolji pristup bio traženje širokog konsenzusa među zapadnim saveznicima o pitanjima ljudskih prava u Kini.

"Multilateralni napredak biće najbolji način da se demonstrira solidarnost zapadnih demokratija... koje su izuzetno zabrinute i zaprepašćene izveštajima o tome šta se događa u Sinđangu", rekao je Trudo u petak nakon razgovora sa kolegama iz G-7.

Trudo i američki predsednik Džo Bajden održaće virtuelni bilateralni sastanak u utorak popodne, a verovatno će se razgovarati i o odnosima sa, rekao je izvor iz Vlade.

Bivši američki predsednik Donald Tramp, poslednjeg celog dana na vlasti prošlog meseca, rekao je da je Kina izvršila "genocid i zločine protiv čovečnosti" represijom nad ujgurskim muslimanima.

Bajdenova administracija pokušava da obezbedi da se izjava o genocidu održi, tvrdi Linda Tomas Grinfild, njegova kandidatkinja za amasadora u Ujedinjenim nacijama.

Čong Peivu, kineski ambasador u Otavi, odbacio je optužbe za genocid.

"Zapadne zemlje nisu u poziciji da kažu kako izgleda situacija sa ljudskim pravima u Kini", rekao je Čong u intervjuu pre glasanja. "U Ksinjiangu uopšte ne postoji takozvani genocid".

XS
SM
MD
LG