Linkovi

Sastanak najviših zvaničnika SAD i Kine naredne nedelje na Aljasci


Arhiva - Zastave Kibne i Sjedinjenih država
Arhiva - Zastave Kibne i Sjedinjenih država

Američki državni sekretar Entoni Blinken i savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven sastaće se sa kineskim kolegama na Aljasci sledeće nedelje, što je prvi sastanak visokih američkih i kineskih zvaničnika otkako je predsednik Džo Bajden stupio na dužnost 20. januara.

Blinken i Salivan "sastaće se 18. marta u Enkoridžu na Aljasci sa direktorom Kancelarije Narodne Republike Kine (NRK) Jangom Điećijem i državnim savetnikom Vang Iijem. Sastanak će se održati nakon sastanaka sekretara Blinkena sa dva naša najbliža regionalna saveznika u Tokiju i Seulu. Sekretar Blinken i savetnik Saliven razgovaraće o nizu pitanja sa NRK", saopštio je Stejt department u sredu.

"Ovo je važna prilika za nas da na vrlo iskren način izložimo mnoge brige koje imamo zbog postupaka i ponašanja Pekinga koji predstavljaju izazov za bezbednost, prosperitet i vrednosti Sjedinjenih Država i naših partnera i saveznika", rekao je Blinken zakonodavcima SAD u sredu kada je svedočio pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma.

Među mnogim pitanjima o kojima je Blinken rekao da planira da razgovara sa kineskim zvaničnicima sledeće nedelje je i postupanje Kineske komunističke partije prema muslimanskoj manjini Ujgura, što su SAD nazvale genocidom i zločinima protiv čovečnosti.

Kineski zvaničnici odbacuju tvrdnje da je Peking umešan u kršenje ljudskih prava u Sinđijangu.

"Ako nemaju šta da sakriju, neka nam to pokažu, neka pokažu svetu", rekao je Blinken poslanicima, pozivajući Kinu da svetu omogući pristup tom području.

Dodao je da su dodatne "sankcije i vizna ograničenja", kao i druge moguće radnje protiv "onih koji su direktno odgovorni za dela genocida" stoje na raspolaganju SAD, dok se istovremeno obustavlja uvoz proizvoda koji su rezultat prisilnog rada u Sinđangu.

Bela kuća je u sredu saopštila da je važno održati prvi američko-kineski sastanak pod upravom Bajdena "na američkom tlu".

"Takođe ćemo razgovarati o oblastima u kojima možemo sarađivati, u zajedničkom interesu", rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki.

Pre nedelju dana Blinken je proglasio odnos Vašingtona i Pekinga "najvećim svetskim geopolitičkim testom" veka. Najviši američki diplomata rekao je da će se Vašington i dalje takmičiti, sarađivati i biti "protivnik", ako bude potrebno, sa Kinom.

Odnosi između dve vodeće svetske ekonomije bili su najgori u poslednjih nekoliko decenija, jer je došlo do sukoba oko trgovine, tehnologije 5G, ljudskih prava i regionalne bezbednosti.

"Bilo bi naivno predviđati resetovanje odnosa SAD i Kine i mislim da Kinezi nisu naivni. Oni žele da stabilizuju američko-kineske veze i sarađuju tamo gde je to moguće", rekla je Boni Glajzer, direktorka pojekta Čajna pauer u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Vašingtonu.

"Iako Peking ne naglašava konkurentski aspekt odnosa, Kinezi su dobro svesni da je to sada dominantan faktor. Administracija Bajdena nije odbacila pristup Trampove administracije prema Kini - umesto toga, pokušava da se efikasnije takmiči", rekla je Glajzer za Glas Amerike.

Kvad

Blinken i sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin narednih dana idu u Aziju kako bi potvrdili američku posvećenost saveznicima u regionu.

Prvo zajedničko putovanje u inostranstvo najvišeg američkog diplomate i šefa odbrane dogodiće se nakon što se Bajden u petak virtuelno sastane sa japanskim premijerom Jošijidom Sugom, australijskim premijerom Skotom Morisonom i indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Takozvani četvorostrani bezbednosni dijalog ili Kvad smatra se protivtežom sve agresivnijim akcijama Kine širom azijsko-pacifičkog regiona. Peking je Kvad osudio kao pokušaj da zaustavi njihov razvoj.

Ali zvaničnici iz administracije Bajdena rekli su da Kvad ne radi na suprotstavljanju Kini.

"Kvad se ne odnosi ni na jedan izazov. Ne radi se ni o jednom pojedinačnom konkurentu", rekao je portparol Stejt dipartmenta Ned Prajs na pitanje Glasa Amerike u kojoj će se meri sastanak Kvada u petak baviti kontradiktornim aspektom američko-kineskih odnosa.

Prajs je dodao da je pomorska bezbednost jedno od mnogih važnih pitanja na dnevnom redu, "ali naši zajednički interesi idu značajno preko toga".

"Vidim odstupanje od toga kako Bajdenova administracija želi da razgovara o Kvadu, ali to ne znači da će ciljevi ove regionalne grupacije biti drugačiji", rekao je Erik Sejers, gostujući saradnik u Američkom institutu za preduzeća.

"Bez obzira da li kažemo da se Kvad direktno odnosi na Kinu ili na velika pitanja regionalnog poretka, važan je nivo saradnje koji se može postići u cilju izgradnje otpornosti na kinesku kampanju prisile sa više domena koji vidimo da se odvija u oblastima poput vojske, tehnologije, telekomunikacija i trgovine", rekao je on za VoA.

Drugi analitičari, uključujući Dereka Grosmena, koji je viši analitičar istraživačke institucije Rend korporejšen sa sedištem u SAD, rekli su za VoA da je Kina na dnevnom redu, čak i ako ostane nepomenuta.

"Jasno je da je jedan od ključnih regionalnih i globalnih izazova zbog kojih su zabrinuta sva četiri učesnika razgovora Kina, a posebno sve veća asertivnost Pekinga u Istočnom i Južnom kineskom moru", rekao je Grosmen za VoA.

XS
SM
MD
LG