Linkovi

Tajvan ponovo podigao lovce tokom kineske vojne vežbe u Južnom kineskom moru


Arhiva - CK-1 Čing-kuo autohtoni odbrambeni lovački avion snimljen u vazduhoplovnoj bazi Tainan, na Tajvanu, 26. januara 2021.
Arhiva - CK-1 Čing-kuo autohtoni odbrambeni lovački avion snimljen u vazduhoplovnoj bazi Tainan, na Tajvanu, 26. januara 2021.

Tajvansko ratno vazduhoplovstvo podiglo je avione u uzbuni u subotu drugi dan zaredom nakon što je tuce kineskh lovaca i bombadera izvelo vežbe u blizini ostrva koje kontroliše Tajvan u spornom Južnom kineskom moru, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Tajpeju.

Peking, koji za Tajvan tvrdi da je kineska teritorija, ponovio je poslednje vazdušne misije u jugozapadnom uglu zone identifikacije protivvazdušne odbrane Tajvana, uglavnom u blizini ostrva Pratas.

Nakon što je devet aviona kineskog vazduhoplovstva u petak letelo blizu ostrva Pratas, tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u subotu pratilo 11 letelica - osam lovaca, dva bombardera H-6 - koji su sposobni da nose nuklearno oružje - i jedan protivpodmornički avion, takođe u blizini ostrva.

U saopštenju se navodi da su umešane i kineske pomorske snage, ali nije izneo detalje.

Tajvansko vazduhoplovstvo upozorilo je kineske letelice da odu i rasporedilo je raketne sisteme za nadgledanje aktivnosti, saopštilo je ministarstvo.

Kina nije komentarisala aktivnosti poslednja dva dana. Prethodno je rečeno da su takvi manevri odgovor na "tajni dogovor" između Tajpeja i Vašingtona, glavnog tajvanskog međunarodnog podržavaoca i snabdevača oružjem i radi zaštite kineskog suvereniteta.

Portparol američkog Stejt departmenta u subotu je ponovio poziv Pekingu "da prestane sa svojim vojnim, diplomatskim i ekonomskim pritiskom na Tajvan", dodajući da bi trebalo "umesto toga da se uključi u smislen dijalog sa tajvanskim demokratski izabranim predstavnicima".

Ostrva Pratas nalaze se u gornjem delu Južnokineskog mora i na njih takođe polaže pravo Kina.

Ostrva leže na približno istoj udaljenosti između južnog Tajvana i Hong Konga, pa ih Tajvan samo lagano brani, a neki stručnjaci za bezbednost ih smatraju ranjivim na kineske napade zbog udaljenosti ostrva - više od 400 km (250 milja) - od kopna Tajvana.

Kineske letelice lete u jugozapadnom uglu tajvanske zone PVO gotovo svakodnevno, mada je poslednja takva velika aktivnost bila 24. januara kada je učestvovalo 12 kineskih lovaca.

Tajvan je u petak predstavio obnovljen sastav visokih bezbednosnih zvaničnika, uključujući imenovanje novog ministra odbrane, obučenog u SAD, kako bi pomogao jačanju vojne modernizacije i obaveštajnih napora u suočavanju sa onim što vidi kao rastuću kinesku pretnju.

XS
SM
MD
LG