Linkovi

Peking: SAD će platiti "visoku cenu" ukoliko američka ambasadorka ode na Tajvan


Arhiva - Ambasadorka SAD u Ujedinjenima, Keli Kraft, tokom konferencije za štampu u Stejt dipartmentu, 21. septembra 2020.
Arhiva - Ambasadorka SAD u Ujedinjenima, Keli Kraft, tokom konferencije za štampu u Stejt dipartmentu, 21. septembra 2020.

Kina je u četvrtak zapretila da će Sjedinjene Države platiti "visoku cenu" ako američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, Keli Kraft, bude ostala pri planovima da poseti Tajvan sledeće nedelje.

"Sjedinjene Države će platiti visoku cenu za svoje pogrešno delovanje", navodi se u izjavi kineske misije pri UN.

"Kina snažno podstiče Sjedinjene Države da zaustave svoju ludu provokaciju i prestanu da stvaraju nove poteškoće za odnose Kina-SAD i po saradnju dve zemlje u Ujedinjenim nacijama i da prestanu da idu pogrešnim putem."

Kina se "čvrsto protivi" poseti i zahteva da SAD otkažu svoje planove, dodaje se u saopštenju, ponavljajući politiku Pekinga "Jedna Kina" koja podrazumeva tretiranje Tajvana kao kineske pokrajine.

Američka misija u UN saopštila je u četvrtak uveče da će Kraft boraviti u Tajpeju od 13. do 15. januara, gde će se sastati sa tajvanskim zvaničnicima i drugim članovima diplomatske zajednice.

"Tokom svog putovanja, ambasadorka će pojačati snažnu i stalnu podršku vladi međunarodnoj poziciji Tajvana", navodi se u američkoj izjavi.

Kraft bi trebalo da govori na Institutu za diplomatiju i međunarodne poslove 14. januara, "o impresivnom doprinosu Tajvana globalnoj zajednici i važnosti njegovog značajnog i proširenog učešća u međunarodnim organizacijama", navodi se u izjavi.

Kineska državna novinska agencija Sinhua takođe je kritikovala putovanje ranije tokom dana, rekavši da bi prisustvo američkog ambasadora na Tajvanu narušilo kineski suverenitet.

Zvaničnici administracije pod predsednikom Donaldom Trampom posećivali su Tajvan prošle godine, uprkos protivljenju Pekinga, usred američko-kineskih tenzija oko trgovine, bezbednosti i ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG