Linkovi

Kineski šef diplomatije: Odnosi Kine i Sjedinjenih Država mogli bi se vratiti na pravi put


Vang Ji, kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova (Foto: REUTERS/Issei Kato)
Vang Ji, kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova (Foto: REUTERS/Issei Kato)

Odnosi Kine i Sjedinjenih Država nalaze se na rasksrnici i mogli bi se vratiti na pravi put – nakon perioda koji su obeležile teškoće, izjavio je u intervjuu kineskim medijima Vang Ji - visoki kineski diplomatski zvaničnik.

Vang, kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova, izjavio je u razgovoru sa novinarima državne agencije Sinhua i drugih medija, da je američka politika prema Kini naškodila interesima obe države, ali i svetu.

Ali se sada otovrila prilika da dve strane otvore novi prozor nade i započnu novu rundu dijaloga”, rekao je Vang.

Odnosi dve najrazvijenije svetske ekonomije zaoštravali su se tokom poslednjih godinu i po dana zbog sporova o trgovini, ljudskim pravima, kao i poreklu virusa Kovida 19 – koji je izazvao globalnu svetsku zdravstvenu i ekonomsku krizu.

Nedavno, Sjedinjene Države su na svoju crnu listu stavile na desetine kineskih kompanija koje sumnjiče za veze sa kineskom vojskom.

Ne pominjući direktno Trampa ili Bajdena – Vang je intervjuu pozvao Sjedinjene Države da, kako se izrazio, poštuju društveni sistem i put razvoja koji je odabrala Kina – dodajući da bi, ukoliko bi Vašington to prihvatio, sporovi dve strane mogli biti rešeni.

Međunarodna, ali i američka javnost, optužili su Kinu za prikrivanje razmera pandemije Kovida 19 u njenim ranim fazama i odlagala reagovanje zbog čega se virus proširio mnogo brže i šire.

Vang je, međutim, ustvrdio da je Kina učinila najviše što je mogla da sputa širenje virusa – oglasivši alarm ostatku sveta.

"Utrkivali smo se s vremenom i bili prvi koji su svetu prijavili epidemiju. Sve više studija pokazuje da se epidemija vrlo verovatno pojavila na mnogim mestima širom sveta”, rekao je Vang Ji – kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova.

U međunarodnoj javnosti rastu očekivanja da bi izbor Džozefa Bajdena mogao uticati na poboljšanje odnosa između Vašingtona i Pekinga - nakon perioda obeleženim napetostima, čija se odgovornost delom pripisuje i administraciji odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

Prošlog meseca, Vang je izjavio da se nada da će izbor Bajdena omogućiti da se odnosi dve države vrate na trasu objektivnosti i racionalnosti.

Sa druge strane, izabrani predsednik Bajden koji bi dužnost trebalo da preuzme 20. januara, iznosio je kritike na račun Kine govoreći o zloupotrebama u trgovini i drugim oblastima.

Počeo "najveći trgovinski rat u istoriji ekonomije"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

XS
SM
MD
LG