Linkovi

Tajvan prijavio veliki upad aviona kineskog ratnog vazuhoplostva


Arhiva - Kineski bombarderi H-6K, sposobni da nose krstareće rakete, lete u formaciji tokom proslave 70. godišnjice kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu, iznad Pekinga, Kina, 3. septembra 2015.
Arhiva - Kineski bombarderi H-6K, sposobni da nose krstareće rakete, lete u formaciji tokom proslave 70. godišnjice kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu, iznad Pekinga, Kina, 3. septembra 2015.

Osam kineskih bombardera i četiri borbena aviona ušli su u subotu u jugozapadni ugao zone identifikacije tajvanske protivvazdušne odbrane, a tajvansko ratno vazduhoplovstvo rasporedilo je rakete kako bi nadziralo upad, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana.

Kina, koja za Tajvan tvrdi da je njena teritorija, tokom poslednjih meseci izvodila je gotovo svakodnevne letove nad vodama između južnog dela Tajvana i ostrva Pratas pod nadzorom Tajvana u Južnom kineskom moru.

Međutim, letovi su se uglavnom sastojali od jednog ili dva izviđačka aviona.

Tajvan tvrdi da je ovog puta bila reč o osam bombardera H-6K, sposobnih da nose nuklearno oružje, i četiri borbena aviona J-16. Prisustvo toliko kineskih borbenih aviona u ovoj misiji je neobično.

Mapa koju je objavilo tajvansko ministarstvo odbrane pokazala je da su kineski avioni, među kojima je bio i protivpodmornički avion I-8, preleteli iste vode u kojima su se odvijale najnovije kineske misije u blizini ostrva Pratas, mada još uvek daleko od kopno Tajvan.

Tajvansko vazduhoplovstvo upozorilo je kineske letelice i postavilo rakete da ih nadgledaju, dodalo je ministarstvo, koristeći standardne formulacije kako reaguje na takve aktivnosti.

Mapa Tajvanskog tesnaca
Mapa Tajvanskog tesnaca

Naložena si poletanja aviona, izdata su radio upozorenja i postavljeni raketni sistemi PVO za nadgledanje aktivnosti, navodeno je u kratkom saopštenju.

Američki Stejt department pozvao je Kinu da prestane da vrši pritisak na Tajvan i potvrdio svoju posvećenost ostrvu i želju za produbljivanjem veza.

"Pozivamo Peking da prestane sa svojim vojnim, diplomatskim i ekonomskim pritiskom na Tajvan i umesto toga stupi u smislen dijalog sa tajvanskim demokratski izabranim predstavnicima", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs. "I dalje ćemo pomagati Tajvanu u održavanju dovoljne sposobnosti samoodbrane".

Arhiva - Borbeni avion F-16 tajvanskog ratnog fazduhoplovstva prati kineski bombarder H-6K, 11. maja 2018.
Arhiva - Borbeni avion F-16 tajvanskog ratnog fazduhoplovstva prati kineski bombarder H-6K, 11. maja 2018.

Iz Kine nije stigao nikakav neposredan komentar povodom ove situacijebilo neposrednog komentara iz Kine. Ranije, Kina je saopštavala da izvodi vežbe za odbranu suvereniteta i bezbednosti zemlje.

Peking je sa sve većom zabrinutošću posmatrao sve veću podršku SAD demokratskom Tajvanu, posebno tokom administracije predsednika Donalda Trampa, koja je okončala svoj mandat u sredu.

Prošle godine, tokom poseta visokih američkih zvaničnika Tajpeju, kineska letelica je na kratko prešla srednju liniju Tajvanskog tesnaca, koja obično služi kao nezvanični crta razdvajanja.

Let kineskih bombardera i lovaca u subotu je usledio samo nekoliko dana nakon što je Džo Bajden preuzeo mesto predsednika SAD.

Emili Horn, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekla je da je američka posvećenost Tajvanu "čvrsta" nakon što je ostrvski faktički ambasador u Vašingtonu Hsiao Bi-Kim prisustvovao Bajdenovoj polaganju zakletve u sredu.

XS
SM
MD
LG