Linkovi

Belorusija naložila smanjenje osoblja SAD u Minsku, opozvala agreman


Arhiva - Predsednik Beorusije Aleksandar Lukašenko, 26. maja 2021.
Arhiva - Predsednik Beorusije Aleksandar Lukašenko, 26. maja 2021.

Belorusija je zatražila od Sjedinjenih Državama da smanje osoblje u svojoj ambasadi u Minsku i opozvala saglasnost na imenovanje Džuli Fišer za ambasadorku kao odgovor na najnovije sankcije Vašingtona, javila je u sredu ruska agencija RIA.

RIA je citirala portparola beloruskog ministarstva spoljnih poslova koji kaže da Minsk želi da se broj osoblja u ambasadi smanji na pet ljudi do 1. septembra, preneo je Rojters.

Podsetimo, Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv više od 15 pojedinaca i entiteta iz Belorusije, čime se Amerika pridružila Velikoj Britaniji, Kanadi i Evropskoj uniji u primeni pritiska na režim Aleksandra Lukašenka zbog kršenja ljudskih prava i erozije demokratije.

Sekretarijat za finansije saopštio je tada da je na crnu listu stavljeno 16 pojedinaca i pet entiteta zbog poteza Lukašenkove vlade koji su doveli do "eskalacije nasilja i represije, uključujući i prinudno preusmeravanje komercijalnog leta Rajanera i hapšenje novinara Romana Prataševiča".

"SAD i partneri neće tolerisati produžene napade na demokratiju i neprestano gušenje nezavisnih glasova u Belorusiji", saopštila je Andrea Gacki, direktorka Kancelarije za kontrolu strane imovine u okviru Sekretarijata za finansije.

Meta sankcija su bliski saradnici Lukašenka, naveo je Sekretarijat za finansije, uključujući njegovog sekretara za medije i predsedavajuću Saveta republike, gornjeg doma parlamenta Belorusije.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG