Linkovi

Rusija odbila da dozvoli sletanje dva putnička aviona iz EU


Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovaraju u crnomorskom odmaralištu Sočiju, Rusija, 28. maja 2021.
Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovaraju u crnomorskom odmaralištu Sočiju, Rusija, 28. maja 2021.

Rusija je odbila da dozvoli da dva aviona aviokompanija sa sedištem u EU slete u zemlju kako bi izbegli beloruski vazdušni prostor nekoliko dana nakon što je Belorusija poslala borbeni avion i upotrebila lažnu uzbunu zbog navodne bombe u avionu da bi irski putnički avion preusmerila u Minsk i uhapsila disidentnog beloruskog novinara.

Ruska odluka, očigledno podrška Belorusiji, iznudila je otkazivanje leta Austrian erlajnsa iz Beča i Er Fransovog leta iz Pariza, saopštile su aviokompanije.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je pre sastanka ministara odbrane EU u petak u Lisabonu da EU još nije utvrdila da li su odbijanja izolovani incidenti ili Rusija sistematski odbija da dozvoli sletanje evropskim aviokompanijama ako izbegavaju Belorusiju.

"Ne znamo da li je to slučaj od slučaja do slučaja, konkretni slučajevi ili je to opšta norma ruskih vlasti kako bi evropski avioni preleteli Belorusiju", rekao je Borelj.

Ruska savezna vazduhoplovna agencija rekla je aviokompanijama da su promene ruta iz Evrope u Rusiju nastale zbog političkih sporova koji su uključivali Belorusiju i da mogu prouzrokovati duže periode za dobijanje dozvola. Kremlj je pitanja od petka opisao kao "tehnička".

XS
SM
MD
LG