Linkovi

Liderka beloruske opozicije zatražila da SAD izvrše pritisak na Lukašenka


Arhiva: Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja, u Berlinu.

Glavna beloruska liderka opozicije Svetlana Tihanovskaja poziva Sjedinjene Države da izvrše veći pritisak na vladu predsednika Aleksandra Lukašenka.

Tihanovskaja je u ponedjeljak uputila apel direktno službenicima Bajdenove administracije, dok se u Vašingtonu sastajala sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, zamjenikom državnog sekretara za politička pitanja Viktorijom Nuland i drugima.

"Zahvalila sam mu se što podržava beloruske demokratske težnje. Pozvala sam Sjedinjene Države da pojačaju pomoć za naše civilno društvo, ekonomski i politički da vrše pritisak na režim i apelujem na Rusiju da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize", tvitovala je Tihanovskaja nakon razgovora.

Rekla je da je diskusija takođe obuhvatila načine za podršku slobodi medija u Belorusiji nakon vladinih represija protiv novinara.

Tihanovskaja je bila glavna izazivačica Lukašenku na izborima u avgustu 2020. godine koje opozicija i mnoge zapadne vlade smatraju nameštenim. Pobegla je iz zemlje nakon izbora dok je Lukašenkova vlada suzbijala proteste.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je novinarima: "Oni su razgovarali o tekućoj represiji, o represiji Lukašenkovog režima i koracima za koje smo rekli, a za koje je i većina međunarodne zajednice rekla da Lukašenkov režim mora preduzeti".

Blinken je tvitovao da je grupa razgovarala o putu do okončanja krize u Bjelorusiji, koji uključuje "puštanje svih političkih zatvorenika, inkluzivni dijalog i nove izbore".

Neke informacije u ovoj vesti preuzete su od agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG