Linkovi

Američki sekretarijat za saobraćaj zabranio prodaju avionskih karata na relaciji SAD-Belorusija


ARHIVA - Prijava za letove beloruske aviokompanije Belavija na moskovskom aerodromu Domodedovo (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)
ARHIVA - Prijava za letove beloruske aviokompanije Belavija na moskovskom aerodromu Domodedovo (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)

Američki Sekretarijat za saobraćaj objavio je zabranu prodaje karata za avionske letove na relaciji Sjedinjenih Država i Belorusije, pošto je u toj zemlji prisilno prizemljena letelica kompanije Rajaner i potom u Minsku priveden novinar Roman Protaševič.

Sekretarijat za saobraćaj saopštio je da je Stejt department utvrdio da je zabrana putovanja između SAD-a i Belorusije u spoljnopolitičkom interesu Vašingtona usled prisilnog prizemljenja leta kompanije Rajaner.

Ukazano je da se naredba odnosi i letove sa presedanjem koji podrazumevaju korišćenje usluga više aviokompanija tokom putovanja.

Ta odluka, koju su američke vlasti razmatrale nekoliko nedelja, prevashodno je simbolična jer se mali broj karata kupuje za relaciju između SAD-a i Belorusije.

Ne odnosi se, međutim, na prevoznike tereta poput UPS-a ili Fedeks-a koji lete nad teritorijom Belorusije.

Inače, kompanija Junajted erlajns koja putnike prevozi do Indije, leti u blizini vazdušnog prostora Belorusije.

Niti jedna druga kompanija ne koristi se vazdušnim prostorom te zemlje.

Inače, Sjedinjene Države su u junu uvele sankcije za više 16 pojedinaca i pet entiteta iz Belorusije čime su se pridružile Velikoj Britaniji, Kanadi i Evropskoj uniji u primeni pritiska na režim Aleksandra Lukašenka zbog kršenja ljudskih prava i erozije demokratije - uključujući i prinudno preusmeravanje komercijalnog leta Rajanera i hapšenje novinara.

Među državama koja je podržala Deklaraciju Evropske unije (EU) o prinudnom presumeravanju aviona kompanije Rajaner u Minsk bila je i Srbija.

Međutim, tu informaciju nisu objavili ni Vlada Srbije, niti većina medija, već je publikovana na sajtu Evropskog saveta.

Deklaracija je usvojena krajem maja - a države članice i kandidati mogu joj se naknadno priključiti.

XS
SM
MD
LG