Linkovi

RSE: Beloruski aktivista pronađen mrtav, ukrajinska policija pokrenula istragu


Nedatirana fotografija beloruskog centa za ljudska prava "Viasna" na kojoj je Vitalij Šišov, lider kijevske Beloruske kuće u Ukrajini, koja je pomagala Belorusima koji su pobegli iz svoje zemlje od progona. Šišov je pronađen obešen nedaleko od svoje kuće u Kijevu 3. avgusta 2021.
Nedatirana fotografija beloruskog centa za ljudska prava "Viasna" na kojoj je Vitalij Šišov, lider kijevske Beloruske kuće u Ukrajini, koja je pomagala Belorusima koji su pobegli iz svoje zemlje od progona. Šišov je pronađen obešen nedaleko od svoje kuće u Kijevu 3. avgusta 2021.

Ukrajinska policija saopštila je 3. avgusta da je pokrenula slučaj pod sumnjom na ubistvo nakon što je nestali beloruski aktivista Vitalij Šišov pronađen mrtav u parku u blizini njegove kuće u Kijevu.

Policija je rekla da će istražiti sve mogućnosti, uključujući ubistvo prikriveno kao samoubistvo kao i ubistvo sa predumišljajem.

"Policija je pokrenula krivični postupak prema članu 115 Krivičnog zakona Ukrajine (ubistvo s predumišljajem) i proveriće sve verzije, uključujući i verziju ubistva prikrivenog kao samoubistvo", navodi se u saopštenju ukrajinske policije.

Beloruskom novinaru 18 meseci zatvora zbog "vređanja" Lukashenka

Beloruski novinar osuđen je na 18 meseci zatvora nakon što je proglašen krivim za vređanje autoritarnog lidera te zemlje Aleksandra Lukašenka i klevetu dva policajca, javio je Radio Slobodna Evropa.

Presuda u slučaju protiv novinara Sjarheja Hardžijeviča (50) poslednja je u nizu akcija suzbijanja nezavisnih medija, branitelja ljudskih prava i aktivista u Belorusiji.

Sud je naložio novinaru iz Drahičina, grada 300 kilometara jugozapadno od Minska i da plati kaznu od 1.600 dolara, saopštilo je Udruženje novinara Belorusije 2. augusta.

Optužbe protiv Hardžieviča proizlaze iz poruka u grupnom razgovoru na Telegramu koji je izbrisan prošle godine. Hardžijevič, koji je radio za popularnu regionalnu redakciju "Prva regija" odbacuje optužbe.

Centar za ljudska prava Vjasna sapštava da je samo u julu beloruska policija izvršila više od 200 racija u kancelarijama i stanovima aktivista i novinara. Na desetine novinara je u pritvoru, čekaju suđenje ili odslužuju kaznu.

Liderka opozicije u egzilu Svetlana Tihanovskaja i kolege Šišova iz njegove nevladine organizacije sa sedištem u Kijevu, koja pomaže progonjenim Belorusima, izrazile su hitnu zabrinutost da su čak i Belorusi u inostranstvu pod pretnjom snaga bezbednosti beloruskog moćnika Aleksandra Lukašenka.

Njegova smrt dolazi nakon akcije međunarodne zajednice da ponudi amnestiju beloruskoj sportistkinji koja se, kako se čini, suprotstavila Lukašenku pre nego što su je zvaničnici reprezentacije povukli sa Olimpijskih igara u Tokiju i pokušali je naterati da se vrati kući.

Nevladina organizacija za koju je Šišov radio, Beloruska kuća u Ukrajini (BDU), pomaže Belorusima koji beže od progona režima Aleksandra Lukašenka, koji vodi brutalne akcije otkako su masovni protesti osporili njegovu tvrdnju o ponovnom izboru za šesti predsednički mandat u avgustu 2020. godine.

"Beloruski državljanin Vitalij Šišov, koji je nestao juče (ponedeljak, 2. avgust) u Kijevu, pronađen je obešen danas u jednom od kijevskih parkova, nedaleko od mesta stanovanja", navodi se u saopštenju policije.

BDU je 2. avgusta na Telegramu naveo da je aktivista očigledno otišao na dnevno trčanje ranije tog dana i nije se vratio.

Organizacija je rekla da Šišovova odeća za vežbanje nije bila u njegovoj kući i da su pokušaji da ga kontaktiraju bili neuspešni.

Tihanovskaja, koja je iskoristila svoje litavsko izgnanstvo da okupi međunarodnu podršku demokratskim beloruskim izborima i Lukašenkovoj ostavci, rekla je da je "shrvana" smrću Šišova.

"Shrvana sam vešću o smrti beloruskog aktivista Vitalija Šišova koji je pronađen obešen u Kijevu", napisala je na Twitteru. "Moje srce je uz njegovu porodicu. Zabrinjavajuće je da oni koji beže iz Belorusije i dalje ne mogu biti bezbedni. Zahvalna sam [ukrajinskim] vlastima što su pokrenuli istragu o ovom slučaju."

Kolega aktivista BDU-a, Jurij Ščučko, bio je u timu koja je pronašla telo Šišova u parku.

Ščučko je za Karent tajm rekao da izgleda da lice Šišova pokazuje znakove premlaćivanja, te je sugerisao da bi za to mogli biti odgovorni Lukašenkovi bezbednosni službenici za koje se zna da deluju u Ukrajini.

"To je uobičajena šema (Komiteta državne bezbednosti, KGB). Čovek je obešen sa tragovima udaranja po licu. Ništa ne nedostaje", rekao je vidno uznemiren Ščučko.

Ščučko je kazao da su ukrajinske vlasti upozorile pripadnike BDU-a na "ljude iz beloruskih snaga za specijalne operacije i drugih jedinica koji dolaze u Ukrajinu kako bi ih fizički likvidirali".

"Služba sigurnosti Ukrajine takođe nam je dala takve informacije", rekao je Ščučko. "Tražili su od nas da budemo oprezni, jer ovde radi mreža beloruskih agenata KGB-a i sve je moguće. Vitalij me je zamolio da se brinem o ljudima koji su mu bliski, onima oko njega. Imao je čudnu vrstu predosećaja."

Šišov je poreklom iz grada Rečica na jugoistoku Belorusije, a preselio se u Ukrajinu nakon osporavanih predsedničkih izbora u zemlji u avgustu 2020. godine, na kojima je Lukašenko odneo pobedu, što je dovelo do masovnih uličnih protesta.

Šišov je stradao u trenutku kada se međunarodna zajednica angažovala da osigura azil beloruskoj olimpijki Kristini Timanovskajoj koja su beloruske vlasti pokušale da pošalju kući pre nastupa zbog kritike sportskih zvaničnika ove zemlje.

Tekst je u celosti prenet sa sajta Radija Slobodna Evropa.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG