Linkovi

Spor EU, Belorusije i Rusije na nebu se nastavlja, UN sprovode istragu


Beloruska nacionalna aviokompanija Belavia ne sme da preleće vazdušni prostor EU
Beloruska nacionalna aviokompanija Belavia ne sme da preleće vazdušni prostor EU

Pošto je EU zabranila beloruskim aviokompanijama da preleću njen vazdušni prostor zbog hapšenja novinara Romana Protaseviča i njegove devojke Sofije Sapege u Rajanerovom avionu koji je prinudno prizemljen u Minsk, Rusija je otkazala dozvolu za let za Moskvu austrijskoj kompaniji Ostrijan erlans.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj kazao je, pred sastanak evropskih ministara odbrane u Lisabonu, da postoji rizik od eskalacije.

"To je veliki poremećaj u vazdušnom saobraćaju i ne znamo da li je reč samo o jednom slučaju ili generalnoj odluci ruskih vlasti", kazao je Borelji.

Rusija je posle ipak dozvolila avionu Ostrijan erlajnsa koji je leteo iz Beča za Moskvu, da zaobiđe beloruski vazdušni prostor. Kremlj je saopštio da su posredi bili tehnički problemi zbog toga što evropske kompanije izbegavaju Belorusiju.

Ruska federalna agencija za avijaciju Rosavijacija prenela je aviokompanijama da promene u rutama letenja, zbog spora EU i Belorusije, mogu da dovedu do dužeg procesiruiranja zahteva, ali da će Moskva dozvoliti evropskim aviokompanijama da zaobilaze Belorusiju.

Ukrajina je u međuvremenu saopštila da će od 29. maja zabraniti beloruskim kompanijama da preleću njen vazdušni prostor.

Moskva apeluje da se situacija sa hapšenjem novinara Protaseviča ne polititizuje, kazao je ruski premijer Mihail Mišustin.

On je rekao da Rusija podržava belorusku poziciju da je potrebna transparentna međunarodna istraga o tome šta se dogodilo u avionu Rajanera koji je leteo iz Atine za Viljnus, a prinudno je spušten u Minsk zbog pretnje bombom, koja se ispostavila kao lažna.

Istraga UN

Organizacija UN za civilnu avijaciju (ICAO) istražiće zbog čega je prinudno prizemljen avion Rajanera u Minsku.

Telo UN je kontaktirano pošto su SAD i druge zemlje tražile da se incident nezavisno istraži. Izveštaj se očekuje do 25. juna, a fokus istrage je na tome da li su prekršena međunarodna pravila u avijaciji. Takođe, članice ICAO ne mogu da budu strogo kažnjene ako su pravila prekršile, osim da im se oduzme pravo da glasaju.

Belorusija je prizemljila avion irske privatne kompanije Rajaner zbog lažne dojave o bombi, a da bi uhapsila disidenta Romana Protasevilča i njegovu devojku Sofiju Sapegu.

Izvori bliski organizaciji UN rekli su da su Rusija i Kina odbile da podrže istragu. Predstavnik Rusije je optužio zapad za licemerje i rekao da to što se desilo nije izolovan incident, i podsetio da je Vašington primorao avion sa Edvardom Snoudenom da sleti u Austriju 2013.

Kina je tražila više vremena pre nego što se krene u akciju.

Organizacija UN za civilnu avijaciju ima 192 članice.

Prema Čikaškoj konvenciji, svaka zemlja ima suverenitet nad svojim vazdušnim prostorom, ali taj dogovor propisuje da se civilna avijacija ne sme upotrebljavati u bilo kakve shvre koje ugrožavaju bezbednost.

Drugi dogovor iz Montreala iz 1971. propisuje da se ne smeju namerno plasirati lažne informacije koje ugrožavaju bezbednost putnika.

Odvojenu istragu o incidentu vodi i američki FBI.

XS
SM
MD
LG