Linkovi

Peter Stano: Srbija se nije usaglasila sa sankcijama uvedenim Belorusiji zbog kršenja ljudskih prava i represije


Zastave Evropske unije (Reuters/Yves Herman)
Zastave Evropske unije (Reuters/Yves Herman)

Peter Stano, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, izjavio je Glasu Amerike da se Srbija nije saglasila sa sankcijama koje je Unija uvela za 78 osoba i sedam entiteta zbog kršenja ljudskih prava i represije u Belorusiji.

Stano je pojasnio da se radi o jednoj od odluka Evropskog saveta koju je na internet stranici te institucije obelodanio Žozep Borelj - visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Istovremeno, Stano je u pisanom odgovoru ukazao na drugu odluku sa kojom se Srbija saglasila - reč je deklaraciji kojom je jedan entitet dodat na spisak restriktivnih mera uvedenih protiv Belorusije.

Ukazao je i da se od država koje su u pristupnom procesu očekuje da se postupno usklađuju sa stavovima i politikom Evropske unije.

Prethodno je na internet stranici Evropskog saveta saopštio da su se sa restriktivnim merama, koje obuvhataju 78 beloruskih pojedinaca i sedam entiteta, koja je doneta 21. juna, usaglasile kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija.

Takođe, sa odlukom su se usaglasile Island, Lihtenštajn i Norveška.

Države će obezbediti da njihova politika bude usklađena sa odlukom Saveta. Evropska unija prima k znanju ovu obavezu i pozdravlja je”, navedeno je u objavi visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Za sada nije poznato zašto se vlasti Srbije nisu usaglasile sa odlukom Evropskog saveta koju je objavio Borel.

Inače, Srbija je bila među zemljama koje su podržale odluku donetu 4. juna kojom je beloruskim avio kompanijama i letelicama zabranjeno nadletanje zemalja Evropske unije, kao i pristup njihovim aerodromima.

Sankcije se odnose na zvaničnike za koje se sumnja da su umešani u u prinudno sletanje aviona Rajanera u maju i hapšenje novinara Romana Protaševiča, kao i da su učestvovali u gušenju opozicionih protesta u Belorusiji koji traju od prošlog avgusta, kada je Aleksandar Lukašenko pobedio na izborima čiju je legitimnost osporila opozicija. Lukašenko je na vlasti od 1994.

Srbija, država koja sa promenjivim učinkom sedam godina pregovara o članstvu u Evropskoj uniji, a u poslednjih godinu i po nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, gaji bliske veze sa Rusijom i Belorusijom u polju vojno-političke saradnje.

Belorusija, Rusija i Srbija su sredinom juna zaključile još jednu zajedničku vojnu vežbu "Slovensko bratstvo 2021", na teritoriji Rusije. Vojske tri države jednom godišnje održavaju vežbu pod tim nazivom.

XS
SM
MD
LG