Linkovi

Lukašenko naredio zatvaranje granice sa Ukrajinom


ARHIVA - Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije (Foto: Reuters/Sputnik/Alexander Astafyev)
ARHIVA - Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije (Foto: Reuters/Sputnik/Alexander Astafyev)

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko naredio je zatvaranje granice sa susednom Ukrajinom, pozivajući se na bezbednosne razloge, objavila je državna novinska agencija Belta - a prenela agencija Rojters.

Lukašenko je tokom skupa povodom obeležavanja Dana nezavisnosti rekao da su u Belorusiji otkrivene pobunjeničke grupe koje su planirale da, kako je ukazao, izvrše puč, javlja Belta - prenosi Rojters.

"Ogromna količina oružja dolazi iz Ukrajine u Belorusiju. Zato sam naredio granično-bezbednosnim snagama da u potpunosti zatvore granicu sa Ukrajinom", rekao je Lukašenko.

Belorusija se poslednjih nedelja našla na meti kritika dela međunarodne javnosti i zapadnih država nakon što je u Minsku u pratnji vojne letelice prinudno prizemljen avion kompanije Rajaner u kojoj se nalazio Roman Protaševič, novinar i bloger, koji je potom priveden.

Iniciralo je to reakciju Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Sjedinjenih Država - među kojima su istraga i mere kojima se, pomalo neočekivano imajući u vidu bliske veze srpskih vlasti i beloruskog režima, pridružila i Srbija.

Srbija, iako kandidat za članstvo u EU i država u procesu pristupnih pregovora, politički, ekonomski i vojno učestalo sarađuje sa Rusijom, Belorusijom i Kinom zbog čega joj zapadni međunarodni partneri upućuju česte kritike zbog neusklađenosti svoje spoljne politike sa spoljnopolitilčkim ciljevima Evropske unije.

XS
SM
MD
LG