Linkovi

Prvo obraćanje javnosti beloruske sprinterke: Ne plašite se!


Timanovskaja: Završila bih u ludnici ili zatvoru
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Cimanuskaja: Završila bih u ludnici ili zatvoru

Kristina Timanovskaja, sportiskinja koja je odbila da se ukrca u avion za Belorusiju u ponedeljak, izjavila je da je policiji na aerodromu u Tokiju pokazala prevedenu molbu za pomoć na svom telefonu – u pokušaju da izbegne ulazak u letelicu strahujući od odmazde autoritarne vlasti u Minsku.

Timanovskaja se javnosti zahvalila na podršci koju je dobila, izvestila je agencija Asošijeted pres.

"Bio je to ceo svet, i ti ljudi me čine mnogo jačim", rekla je.

Imala je poruku i za svoje sunarodnike.

"Želim da kažem svim građanima da se ne plaše! Ako su pod pritiskom – treba to da kažu”, poručila je beloruska sportiskinja.

Međutim, rekla je i da je zabrinuta za svoju porodicu. Njen suprug tokom sedmice je takođe napustio Belorusiju – ubrzo pošto mu je prenela da se neće vratiti u zemlju. Poljska je i za njega odobrila vizu.

Kako se situacija razvijala evropske države nudile su joj pomoć. Sprinterki je na kraju u poljskoj ambasadi odobrena humanitarna viza. Brojni beloruski aktivisti izbegli su u Poljsku usled strahovanja od odmazde vlasti predsednika Aleksandra Lukašenka.

Inače, beloruska sportiskinja je u svom prvom javnom obraćanju od kada se suprotstavila povratku kući, insistirala da nije aktivistkinja i da je želela da se takmiči na Olimpijskim igrama.

Takođe, ukazala je da da nije razmišljala o traženju političkog azila, i da se nada da će uskoro uvideti kako će nastaviti sportsku karijeru.

Nadam se da mi Olimpijske igre u Tokiju nisu bile poslednje – i da ću se vratiti kući jednog dana, kada bude bilo bezbedno”, zaključila je u obraćanju medijima u poljskoj prestonici Varšavi beloruska atletičarka Kristina Timanovskaja.

Ona je medijima u Varšavi opisala i sled događaja koji je doveo do njenog bega u Poljsku – zemlju u koju je stigla u sredu.

Pošto je na društvenim mrežama objavila poruku u kojoj je kritikovala trenere beloruskog atletskog tima zbog, kako je ukazala, nemara – rečeno joj je da se spakuje. Zvaničnici tima, kako je objasnila, rekli su joj da je povređena i da kući odlazi ranije.

Beloruska sportiskinja stiže u poljsku ambasadu u Tokiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Na putu do tokijskog aerodroma kratko je sa telefonom razgovarala sa bakom koja joj je prenela da su beloruski mediji reagovali na njene postupke – izveštavajući čak i da je mentalno bolesna. Precizirala je da je baka posavetovala da se ne vraća u zemlju.

Okolnosti koje su joj se dogodile još jednom su skrenule pažnju na autoritarnu belorusku vlast.

Prošle godine Belorusiju su potresli masovni grašanski protesti nakon predsedničkih izbora i tvrdnji Aleksandra Lukašenka da je osvojio šesti mandate zaredom. Nasuprot tome – beloruska opozicija i zapadne zemlje reagovale su sumnjama da su izborni process obeležile nepravilnosti.

Tokom dugotrajnih protesta najmanje 35.000 ljudi, dok su hiljade demonstranata prebijane. Takođe, targetirani su nezavisni mediji i opozicioni političari.

XS
SM
MD
LG