Linkovi

"Platinasti vuk: Vojnici Srbije, SAD i još osam država na međunarodnoj vežbi


Detalj sa vežbe "Platinasti vuk" (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)
Detalj sa vežbe "Platinasti vuk" (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Pripadnici Vojske Srbije, oružanih snaga Sjedinjenih Država i još osam zemalja u vojnoj bazi Jug u Bujanovcu i na poligonu Borovac izvode međunarodnu vežbu "Platinasti vuk", saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

"Mešoviti timovi uvežbavaju taktike, tehnike i procedure sa neubojitim oružjem koje se primenjuju prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama", navedeno je u saopštenju ministarstva o vežbi koja se održava od 3. do 18. juna.

Uz pripadnike vojski Srbije i SAD - u vežbi učestvuju i vojnici Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Velike Britanije i Francuske.

Kako je preciziralo Ministarstvo odbrane Srbije "Platinasti vuk“ je vežba koja se realizuje u Srbiji od 2014. godine.

Inače, trenutno se u Rusiji održavaju trilateralne vojne vežbe „Slovensko bratstvo 2021“ na kojima učestvuju Rusija, Belorusija i Srbija. Takođe, krajem maja u Srbiji je održana zajednička antiteroristička pokazna vežba srpske i ruske vojske.

Srbija uz svoj proklamovani put ka Evropskoj uniji, godinama održava bliske veze u polju vojne saradnje sa držama poput Rusije, Belorusije i Kine. Osim zajedničkih vežbi - ta saradnja zasnovana je i na kupovini letelica, oružja i oruđa.

To je jedan od razloga zbog kog je u izveštajima Evropske komisije često pozvana da, kao država u pristupnom procesu, u većem stepenu uskladi sopstvenu spoljnu politiku sa diplomatijom Evropske unije.

Takođe, Sjedinjene Države su pošto je Vojsci Srbije iz Rusije isporučen raketni sistem "Pancir S" - februara 2020. u reakciji za Glas Amerike pozvale sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija.

U 2019. godini, Srbija je održala ukupno sedamnaest zajedničkih vojnih vežbi. Podaci su to specijalizovanog portala Balkanska bezbednosna mreža - koji je utvrdio da je trinaest vežbi održano sa Severnoatlanstkom alijansom (NATO) i drugim državama - dok ih je sa Rusijom bilo ukupno četiri.

XS
SM
MD
LG