Linkovi

Američki zvaničnici: Ruske obaveštajne službe preko tri stranice na engleskom šire dezinformacije o koronavirusu


Karikatura koja ukazuje na opasnosti širenja lažnih vesti tokom pandemije koronavirusa (RFERL/Oleksy Kustovsky)
Karikatura koja ukazuje na opasnosti širenja lažnih vesti tokom pandemije koronavirusa (RFERL/Oleksy Kustovsky)

Ruske obaveštajne službe koriste tri internet stranice na engleskom jeziku za širenje dezinformacija o pandemiji koronavirusa.

Time nastoje da iskoriste krizu u kojoj se Sjedinjene Države nalaze – uoči predsedničkih izbora u novembru, rekli su agenciji Asošijeted pres (AP) neimenovani američki zvaničnici.

Oni su izdvojili informativnu agenciju Inforos, registrovanu u Rusiji, koja administrira tri internet stranice: InfoRos.ru, Infobrics.org i OneWorld.press. Ti sajtovi, objašnjavaju američki zvaničnici, iskoristili su pandemiju za širenje dezinformacija i narativa koji se suprotstavlja zapadnim vrednostima.

Dvojicu Rusa, koji su u prošlosti bili visokopozicionirani u ruskoj Vojnoj obaveštajnoj službi (GRU), označili su odgovornim za širenje dezinformacija usmerenih ka američkim, ali i građanima zapadnih zemalja, ukazali su američki zvaničnici koji su za AP govorili pod uslovom anonimnosti.

Kako su naveli - reč je o Denisu Valerjeviču Turinu i Aleksandru Genadijeviču Starunskom, koji su obavljali vodeće funkcije u informativnoj agenciji koja nosi ime InfoRos, ali su bili i deo jedinice ruske Vojne obaveštajne službe - u odseku specijalizovanom za psihologiju sa kojom održavaju čvrste kontakte.

Informacije o tome, navode neimenovani američki zvaničnici, su do skoro bile pod oznakom stroge poverljivosti, ali je u međuvremenu taj status ukinut, što im je dalo mogućnost da govore o tome. Drugi razlog, kako ukazuju, je to što žele da upozore javnost i ukažu na jasne veze internet sajtova i ruskih obaveštajnih struktura.

Od kraja maja do početka jula 2020, prema rečima jednog od neimenovanih američkih zvaničnika, na tim stranicama objavljeno je oko 150 tekstova povezanih sa reakcijama na pandemiju.

U njima se pohvalno piše o ruskom odgovoru na globalnu epidemiju koronavirusa i kritikuje način na koji se sa pandemijom nose Sjedinjene Države.

Među naslovima koji su privukli pažnju američkih zvaničnika bili su “Ruska pomoć Americi otvara prostor za smirivanje tenzija” – što, prema njihovim ocenama aludira na to da je Rusija Sjedinjanim Državama uputila hitnu i značajnu pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Drugim naslovom: “Peking veruje da je Kovid 19 biološko oružje” se, kako tvrde američki zvaničnici, favorizuje kinesko gledište na pandemiju.

Kako ukazuju - objavljeni tekstovi promovišu narative na sofisticiran i lukav način. Priče su, navode, pisane dobrim engleskim jezikom uz izražen proruski sentiment. U sastavljanju tekstova kao izvori koriste se druge agencije – kako bi se prikrilo rusko poreklo sadržaja i pružio dodatni legitimitet objavljenom.

Veze InfoRosa i sajta One Worlds sa ruskom državom u bliskoj prošlosti bile pod lupom evropskih analitičara koji se bave istraživanjem dezinformisanja.

Radno telo Evropske unije je internet sajt One world označilo kao još jedan od medija pod kontrolom zvanične Moskve koji širi dezinformacije. Primećeno je da često u svojim sadržajima promoviše gledišta ruske države – uključujući i rat u Siriji.

U izveštaju briselske nevladine organizacije EU DisinfoLab istraživane su moguće veze sajtova InfoRos i Jedan svet (One World) sa ruskom Vojnom obaveštajnom službom. Utvrđena je tehnička povezanost tih sajtova sa Rusijom – kao i finansijske veze InfoRosa i ruskih vlasti.

„InfoRos funkcioniše u sivoj zoni u kojoj se redovne informativne aktivnosti dopunjuju kontroverzama najverovatnije sa informativnim operacijama koje sprovodi ruska država”, navodi se u zaključku tog izveštaja.

Na Fejsbuk stranici engleske verzije InfoRosa navedeno je da se radi o informativnoj agenciji uz moto: “Svet u očima Rusije”.

XS
SM
MD
LG