Linkovi

Tramp demantuje da je dobio obaveštajni izveštaj o Rusiji


Predsednik Donald Tramp obraća se grupi mladih republikanaca u crkvi Drim Siti u Feniksu, 23. juna 2020.
Predsednik Donald Tramp obraća se grupi mladih republikanaca u crkvi Drim Siti u Feniksu, 23. juna 2020.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je u nedelju da nikada nije bio obavešten o izveštajima da je jedinica ruske vojno-obaveštajne službe tajno nudila novčanu nagradu ekstremistima povezanim sa Talibanima u Avganistanu da ubijaju američke vojnike.

Tramp je kritikovao izveštaj koji je objavio Njujork Tajms, da su američki obaveštajci, pre više meseci, zaključili da je ruska jedinica povezana sa pokušajima ubistava i tajnim operacijama u Evropi, u cilju destabilizovanja Zapada, prošle godine sprovela misiju u Avganistanu, i da je predsednik o tome obavešten na brifingu krajem marta.

"Niko me nije brifovao niti mi rekao", napisao je Tramp na Tviteru, dodajući da ni potpredsednik Majk Pens ni šef osoblja Bele kuće Mark Medouz, nisu bili brifovani o "takozvanim napadima na naše vojnike u Avganistanu koje su organizovali Rusi", kao što se navodi u izveštaju zasnovanom na "anonimnom izvoru lažnih vesti - Njujork Tajmsa. Svi to negiraju i nije bilo mnogo napada na nas", napisao je Tramp na Tviteru.

Dvadeset američkih vojnika ubijeno je u Avganistanu prošle godine ali nije poznato koja ubistva su eventualno povezana sa navodnom nagradom koju su nudili Rusi.

Kritičari optužuju Trampa da je često bio vrlo popustljiv pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom tri i po godine mandata u Beloj kući. Međutim, Tramp je tvitovao: "Niko nije bio čvršći prema Rusiji od Trampove administracije" dodajući da je Rusija "uživala" za vreme bivšeg predsednika Baraka Obame i potpredsednika Džoa Bajdena, koji je Trampov rival na predsedničkim izborima.

Predsednik je pozvao Njujork Tajms da "otkrije svoj anonimni izvor. Kladim se da ne mogu, da ta "osoba" ni ne postoji!", poručio je Tramp.

Ričard Grenel, do nedavno vršilac dužnosti Direktora nacionalnih obaveštajnih službi, takođe je na Tviteru kritikovao izveštaj i "politizovanje obaveštajnih podataka." Ocenio je da je curenje delimičnih informacija reporterima iz anonimnih izvora opasno.

I Rusija i Talibani demantovali su izveštaj o novčanim nagradama, koji je Moskva nazvala "neosnovanim, anonimnim optužbama." Ruska ambasada u Vašingtonu navela je da je izveštaj Njujork Tajmsa već doveo do "direktnih pretnji" po život zaposlenih u ruskim ambasadama u Vašingtonu i Londonu.

Portparol Talibana, Zabihula Mudžahid, odbacio je izveštaj da su pobunjenici imali "bilo kakve slične odnose sa bilo kojom obaveštajnom agencijom" i nazvao izveštaj pokušajem da se baci ljaga na pokret.

“Priče o takvim dogovorima sa ruskom obaveštajnom agencijom su neosnovanie - ubistva i atentati koje mi vršimo se odvijaju godinama i mi to radimo sopstvenim resursima", rekao je. "To se promenilo posle našeg dogovora sa Amerikancima i njihovi životi su bezbedni, mi ih ne napadamo."

Mula Abdul Gani Garadar, lider talibanske delegacije i Zalmaj Halilzad, američki mirovni izaslanik u Avganistanu rukuju se posle potpisivanja sporazuma u Dohi u Kataru, 29. feburara 2020.
Mula Abdul Gani Garadar, lider talibanske delegacije i Zalmaj Halilzad, američki mirovni izaslanik u Avganistanu rukuju se posle potpisivanja sporazuma u Dohi u Kataru, 29. feburara 2020.

Ranije ove godine, SAD i Talibani potpisali su "sporazum o donošenju mira" u Avganistanu, posle više od 18 godina sukoba. SAD i saveznici iz NATO-a pristali su da povuku sve vojnike do 2021. ukoliko ekstremisti budu poštovali dogovor.

Tramp je ocenio da je "putovanje u Avganistanu bilo dugo i teško", ali je rekao da je "vreme, posle tolikih godina, da se naši vojnici vrate kući."

Uprkos Trampovom demantovanju navoda o ruskim nagradama Talibanima, jedna od visokih repubikanskih članica Predstavničkog doma, Liz Čejni, izrazila je zabrinutost zbog izveštaja

“Ako su izveštaji o ruskim nagrada za napade na američke vojnike tačni, Bela kuća mora da objasni 1. Zbog čega predsednik i potpredsednik nisu bili obavešteni. 2. Ko je znao i kada? 3. Šta je urađeno da se zaštite naši vojnici a Putin pozove na odgovornost?", pitala je Liz Čejni, ćerka bivšeg potpredsednika Ričarda Čejnija.

Bivši poptredsednik Džo Bajden reagovao je na izveštaj i kritikovao Trampa što nije preduzeo nikakve korake. Bajden je rekao da - ukoliko je izveštaj tačan - šokantno oktriće je da je "Tramp znao za ovo mesecima i uradio manje od nule."

Džon Bolton, Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost koji u svojoj novoj knjizi sada tvrdi da predsednik nije podoban da vodi zemlju, izjavio je za CNN da Trampovi tvitovi o navodnim novčanim nagradama pokazuju da predsednikov fokus nije na "bezbednosti naših vojnika" već na tome "da li je obraćao pažnju" na obaveštajni izveštaj koji mu je navodno podnet.

XS
SM
MD
LG