Linkovi

Pompeo putuje u Evropu u sklopu konfrontiranja SAD ruskom i kineskom uticaju


Državni sekretar Majk Pompeo sa suprugom Suzan izlazi iz aviona u Pragu u Češkoj, na početku svoje evropske turnejee, 11. avgusta 2020. (Foto: AP)
Državni sekretar Majk Pompeo sa suprugom Suzan izlazi iz aviona u Pragu u Češkoj, na početku svoje evropske turnejee, 11. avgusta 2020. (Foto: AP)

Američki državni sekretar Majk Pompeo otputovao je na jednonedeljnu turneju po Centralnoj Evropi, gde Sjedinjene Države nastoje da se suprotstave ruskoj i kineskoj ekonomskoj i geopolitičkoj konkurenciji u Evropi.

Prvi diplomata SAD, od 11. do 15. avgusta, putuje u Prag i Plzen u Češkoj Republici, u Ljubljanu u Sloveniji, Beč u Austriji i u Varšavu u Poljskoj.

Pompeo će biti prvi državni sekretar od 2011. koji je posetio Sloveniju, gde će potpisati Zajedničku deklaraciju o 5G tehnologiji, u sklopu kontra-akcije Vašingtona srpam rizika koji sa sobom nosi kineska "inflitracija u visokotehnološku mrežu" u regionu.

Ovo putovanje se događa u trenutku kada se Pentagon priprema da krene u sprovođene plana o povlačenju gotovo 12.000 vojnika iz Nemačke i njihovo raspoređivanje u sklopu amerčkih snaga u Poljskoj i drugim NATO zemljama, što izaziva zabrinutost kod kuće i u Evropi i pored toga što viši zvaničnici odbrane brane taj potez kao stratešku neophodnost.

Ambasador Filip Riker, vršilac dužnosti pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu, kaže da će Pompeo raspravljati sa svojim kolegama o tek finaliziranom amerčko-poljskom Sporazumu o ojačanoj odbrambenoj saradnji (EDCA) koji "omogućava okvir" za dalje jačanje "široke transatlantske bezbednosti".

Sporazum o odbrani omogućava Sjedinjenim Držvama "rotaciono prisustvo" dodatnih 1.000 američih vojnika, kako bi se "ojačalo odvraćanje protiv Rusije i osnaživanje NATO-a" i kako bi se ospokojili saveznici, kažu zvaničnici. Oko 4.500 američkog osoblja već je na rotaciji u Poljskoj.

Energetska bezbednost

Energetska bezbednost biće takođe među glavnim tačkama Pompeovih razgovora sa liderima u Centralnoj Evropi, dok se ruski kontroverzni gasovod Severni tok 2, koji povezuje Rusiju i Nemačku, bliži okončanju izgradnje.

"Bili smo vrlo posvećeni pružanju pomoći tim zemljama kako bi našle alternativne izvore i kako bi mogli da se odvoje od Rusije", rekao je Riker.

Rusija je ranije branila taj projekat kao ekonomski izvodljiv.

SAD su upozoravale o bezbednosnim rizicima ruskih izvoznih gasovoda, posebno Severnog toka 2. Zvaničnici SAD rekli su da bi, ukoliko bude okončan, taj projekat mogao da podrije evropsku bezbednost i ojača sposobnost Rusije da koristi svoje energetske izvore kako bi prisiljavala evropske partnere SAD i saveznike.

Češka Republika

U Pragu, Pompeo će se sastati sa češkim premijerom Andrejom Babisom sa kojim će raspravljati o saradnji na polju nuklearne energije i Inicijative tri mora, političke platforme, kako bi se promovisala povezanost između država u centralnoj i istočnoj Evropi kroz podršku infrastrukturi, energiji i projektima digitalne interkonekcije.

Inicijativa je dobila ime po tri mora koja omeđavaju region: Baltičko more, Crno more i Jadran.

U sredu, Pompeo bi trebalo da održi govor u Senatu češkog parlameta i bilateralnim vezama i spoljnoj politici.

Slovenija

U Ljubljani, pompeo će potpisati Zajedničku deklaraciju o 5G tehnologiji sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova Anžeom Logarom.

Tokom prošle godine, evropske zemlje, uključujući i Poljsku, Estoniju i Češku Republiku, potpisali su sporazume sa SAD obavezujući se da 5G dobavljači neće biti objekat kontrole stranih vlada bez nezavisnog sudskog nadzora, što direktno isključuje kineske firme.

Slovenija će se priključiti zemljama u takozvanoj "5G čistoj mreži", kako bi koristila samo pouzdane dobavljače za obezbeđivanje ključnih telekomunikacija, "klaud" skladišta podataka i mobilnih aplikacija.

Riker je rekao za Glas Amerike da je to "refkelcija zajedničke deklaracije o zaštiti privatnosti" i sajber sigurnosti.

Austrija

U Beču, visoko na dnevnom redu Pompeovih sastanaka sa austrijskim kancelarom Sebarstijanom Kurcom i ministrom spoljnih poslova Aleksandrom Šalenbergom biće američko-austrijsko strategijsko partnerstvo i unapređenje trgovinskih odnosa.

Austrija je zemlja u kojoj se nalazi sedište Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), tela Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor koje je zaduženo za monitoring iranskog sprovođenja odredbi iz nukelarnog sporazuma iz 2015, iz kog su se SAD povukle.

Pompeo će se sastati sa generalnim direktorom IAEA, Rafaelom Marianom Grosijem, u trenutku kada Vašington poziva druge člance Saveta bezbenosti UN da na neodređeno vreme produže embargo na uvoz oružja nametnu Iranu, koji ističke 18. oktobra.

Poljska

U Vašravi, šef diplomatije SAD razgovaraće sa premijerom Mateušom Moravickim i ministrom spoljnih poslova Jacekom Čaputvicem o produbljivanju odbrambenih veza, oporavku od pandemije koronavirusa, obezbeđivanj 5G mreže i unapređenju regionalne energetike i infrasktukture kroz Inicijativu tri mora.

Pompeo će se takođe sastati sa poljskim predsednikom Andržejom Dudom, koji je posetio Belu kuću krajem juna.

Poljska vidi Severni tok dva, koji bi duplirao kapacitet ruskog izvoza gasa preko Baltičkog mora, kao pretnju evropskoj energetskoj bezbednosti,

"Po našem mišljenju, evropskim novcem se plaća oružje gospodina (Vladimira) Putina i nama se to ne dopada", rekao je Moravicki tokom nedavnog vebinara koji je organizovao Atlantski savet.

Moraviecki je rekao da Poljska, kao "najviše proevropska i najviše proamerička zemlja" u Evropi, ojačava svoje transatlantsko savezništvo.

XS
SM
MD
LG