Linkovi

Kina najavljuje paket pomoći Avganistanu vredan 31 milion dolara


Arhiva - Koosnivač Talibana Mula Abdul Gani Baradar (levo) i ministar inostranih poslova Kine Van Ji poziraju za zajedničku fotografiju tokom sastanka u Tianjinu, Kina, 28. jula 2021. (Li Ran, agencija Sinhua via AP)
Arhiva - Koosnivač Talibana Mula Abdul Gani Baradar (levo) i ministar inostranih poslova Kine Van Ji poziraju za zajedničku fotografiju tokom sastanka u Tianjinu, Kina, 28. jula 2021. (Li Ran, agencija Sinhua via AP)

Kina je u sredu najavila paket pomoći od 31 milion dolara za Afganistan, što je izgleda jedno od prvih novih obećanja o stranoj pomoći za zemlju pod vlašću Talibana.

Pomoć će uključivati hranu, zalihe za zimu i vakcine protiv Kovida 19.

"Kina je odlučila da hitno obezbedi Avganistanu žitarice, zimske zalihe, vakcine i lekove u vrednosti od 30,96 miliona dolara (200 miliona juana) prema potrebama avganistanskog naroda", navodi državna novinska agencija Sinhua.

Najava paketa pomoći stigla je istog dana kada je Kina saopštila da će održati komunikaciju sa talibanskim vlastodršcima nakon što su preduzeli "neophodan korak" u uspostavljanju privremene vlade.

U razgovoru sa kolegama iz Pakistana, Irana i Tadžikistana, Uzbekistana i Turkmenistana, kineski ministar inostranih poslova Vang Ji rekao je da će pomoć doprineti obnovi ratom razorene zemlje. On je takođe rekao da će Kina pomoći u borbi protiv terorizma i trgovine ilegalnim drogama.

"Kineska strana pridaje veliki značaj najavi avganistanskih talibana o privremenoj vladi", rekao je on, prenosi Saut Čajna morning post. "Ovo je neophodan korak u obnavljanju domaćeg poretka i prelasku na posleratnu obnovu."

Vang je takođe pozvao talibane da prekinu veze sa svim terorističkim grupama, optužujući Islamski pokret Istočni Turkestan za napade u Sinđijangu.

"Sve strane trebalo bi da ojačaju razmenu obavještajnih podataka i saradnju u graničnoj kontroli kako bi hvatile i eliminisale terorističke grupe koje su se ušuljale iz Afganistana", rekao je Vang Ii, prenosi Sinhua.

Ujedinjene nacije su ove nedelje upozorile da se Avganistan suočava sa "univerzalnim siromaštvom" do sredine sledeće godine, osim ako se više ne učini na jačanju lokalnih zajednica i njihove ekonomije.

Pakistanski ambasador u Vašingtonu rekao je za Glas Amerike da međunarodna zajednica treba da pomogne zemlji da izađe iz ratne ekonomije.

"Ako međunarodna zajednica odluči da napusti Afganistan, posledice će, nažalost, biti katastrofalne, a najbrže to može dovesti do izbegličke krize", rekao je ambasador Asad Madžid Kan.

Kineska ambasada u Kabulu ostaje otvorena, a talibani su saopštili da Peking smatraju važnim partnerom za obnovu zemlje.

"Kina je veoma važna i jaka zemlja u našem susedstvu, a sa Kinom smo u prošlosti imali veoma pozitivne i dobre odnose", rekao je prošle nedelje portparol Talibana Zabihulah Mudžahid za CNN. "Želimo da ove odnose učinimo još jačim i želimo da poboljšamo nivo međusobnog poverenja".

Ipak, Peking formalno nije priznao talibane.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u ponedeljak da su SAD "daleko od priznanja talibana". Američki Stejt department saopštio je u utorak da je razočaran nedostatkom različitosti u privremenoj talibanskoj vladi, ističući nepostojanje žena u njoj i odnose nekih članova vlade sa terorističkim grupama.

Kina i Avganistan dele granicu u dužini od blizu 80 kilometara na kraju uskog koridora Vakan.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG