Linkovi

Pokret otpora u Panširu najavljuje nastavak borbe sa talibanima


Vođa pokreta otpora u Panširu, Ahmad Masud
Vođa pokreta otpora u Panširu, Ahmad Masud

Talibani su najavili da će putevi koji vode u dolinu Panšir uskoro biti otvoreni, te da će hrana i lekovi moću da se transportuju. Dan pošto su proglaslili pobedu nad opozicionim Panširom, najavljuju i će uskoro doći struja, signal mobilne telefonije i internet.

Talibani su preuzeli glavni grad provincije i upali na imanje guvernera, a njihovi borci su raspoređeni po prestonici Panšira.

Ali, u audio poruci objavljenoj na Fejsbuku, vođa pokreta otpora Ahmad Masud kaže da su njihovi borci još u Panširu i da će nastaviti da se bore protiv talibana.

Pokret otpora je ranije na Tviteru objavio da su njihovi borci pobegli u planine da se regrupišu, ali da nastavljaju da se bore.

Ahmad Masud je sin Šaha Masuda, lidera Severne alijanse koja se uspešno suprotstavila talibanima 90-ih godina, a njegov nadimak je bio "Panširski lav".

Portparol talibana Zabuila Mudžahid rekao je da su dobrodošli oni pripadnici pokreta otpora koji žele da se vrate normalnom životu, a da će oni koji se usprotive talibanskom režimu, trpeti posledice.

Portparol talibana je rekao da je vlada formirana, ali da će biti objavljeno kada se otklone neka tehnička pitanja.

Takođe je poručio ženama i muškarcima da ne izlaze na proteste dok je zemlja u tranziciji.

"Zašto protestujete kada vlada još nije ni počela mandat? Vidimo proteste žena, a trudimo se da njihove probleme rešimo što je pre moguće", kaže Mudžahid.

Talibani su nasilno prekinuli protest grupe žena u Kabulu, koje su tražile da ravnopravno učestvuju u novoj vladi. Svedoci kažu da su talibani tukli žene drškama pištolja i da su ih ostavljali krvave da leže na zemlji.

Portparol talibana je rekao da su protesti i bezbednosno pitanje, što se "videlo i na aerodromu u Kabulu gde je bio haos".

Mudžahid je ipak obećao da će aerodrom uskoro početi da radi, uz pomoć Katara, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Uveravam vas da će avoni uskoro ponovo leteti", kazao je Mudžahid i dodao da su neki lokalni letovi već počeli da se odvijaju, ali da se čeka popravka radarskog sistema.

Kakva je spoljna politika talibana?

Govoreči o spoljnoj politici talibana, Mudžahid je rekao da će Kina igrati važnu ulogu u rekonstrukciji Avganistana.

"Koridor Kina-Pakistan (CPEC) je veoma važan za celu Aziju, uključujući i Avganistan. Ako ruta bude prolazila i ovuda, sarađivaćemo".

Koridor Kina-Pakistan je deo kineskog projekta Pojas i put, a Peking je nagovestio da želi da proširi taj projekat i na centralnu Aziju.

Prvi zvaničnik koji je posetio talibansku vlast je šef pakistanskih obaveštajnih službi Faiz Hamid, a fokus njegove posete bili su begunci iz zatvora u Avganistnu, koji bi mogli biti umešani u napade u Pakistanu.

Mudžahid je, govoreći o bezbednonoj situaciji u Kabulu, rekao da će o tome voditi računa talibani u uniformama, a da će dosadašnji pripadnici avganistanske vojske biti pripojeni talibanskoj.

XS
SM
MD
LG