Linkovi

Talibani se okreću Kini, odnosi sa SAD neizvesni


Talibani su preuzeli kontrolu nad aerodromom u Kabulu
Talibani su preuzeli kontrolu nad aerodromom u Kabulu

Bela kuća je saopštila da odnosi SAD sa talibanima ulaze u novu, neizvesnu fazu, dok se i dalje pokušava evakuacija preostalih stotinu Amerikanaca iz Avgansitana.

U međuvremenu, talibani saopštavaju da će buduća vlada jačati odnose sa Kinom i drugim zemljama.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki kazala je da SAD više ne kontrolišu vazdušni prostor iznad Avganistana. U Ameriku je stigla 31.107 osoba, dok je iz Kabula evakuisano ukupno više od 120.000.

Portparol talibana Suhail Šahin je na Tviteru napisao je da su najviši zvaničnici talibana razgovarali sa zamenikom kineskog ministra spoljnih poslova, koji je preneo da će ambasada u Kabulu ostati otvorena i da će ojačati odnose dve zemlje. Agencija AFP nije dobila potvrdu iz Pekinga da se susret zaista i desio.

Talibani su na Tviteru takođe objavili da su se sastali sa britanskim i nemačkim zvaničnicima. Katar i Turska takođe rade sa novim vlastima u Avganistan na otvaranju aerodroma u Kabulu.

SAD, prema rečima Psaki, posmatraju situaciju i čekaju da stupe u kontakt sa novom vladom u Avganistanu. Naglasila je da SAD i dalje imaju uticaj na talibane preko globalnog tržišta i finansijske pomoći.

"Niko u ovoj federalnoj vladi, ni predsednik, ni sekretar za odbranu, ni obaveštajci, ne kažu da su talibani dobri momci. Ne mislimo to. Zato i ne žurimo sa priznavanjem nove vlade, već gledamo šta će biti".

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs kažu da će i diplomate oprezno pristupiti novoj vladi.

"Trenutno analiziramo pomoć koju smo davali avganistanskoj vladi. Nova vlada još nije formirana, čekamo prvo to, a o pomoći ćemo odlučivati kada vidimo šta će raditi".

Prajs je dodao da će za SAD prioritet biti "bezbedan izlazak iz zemlje, poštovanje prava Avgansitanaca - uključujući žene i manjine", a pratiće da li nova vlada ispunjava obaveze preuzete u borbi protiv terorizma, da li poštuje međunarodne norme.

Talibani imaju problem i unutar Avganistana zbog pokreta otpora kojim rukovodi sin komandanta mudžahedina, Ahmad Šah Masud.

On je živeo u Britaniji i vratio se u Avganistan, a u kolumni za Vašington post piše da će se "boriti za društvo u kojem devojčice mogu da postanu doktorke, mediji su slobodni, mladi ljudi mogu da slušaju muziku i idu na utakmice na stadione koje su talibani koristili kao arene za javna pogubljenja".

Portparol Pentagona Džon Kirbi kaže da će se SAD i dalje boriti protiv terorizma u tom regionu, iako je vojna misija završena.

"Nastavićemo sa udarima na teroriste širom sveta, kako bismo odbranili svoje interese i domovinu", ističe Kribi.

XS
SM
MD
LG