Linkovi

Pripreme za početak suđenja navodnom organizatoru napada 11. septembra


Halid Šeik Mohamad u zatvoru Gvantanamo na Kubi, u februaru 2017.
Halid Šeik Mohamad u zatvoru Gvantanamo na Kubi, u februaru 2017.

Sudski proces protiv Halida Šeika Mohameda, navodnog organizatora terorističkih napada na Ameriku 11. septembra 2001, i još četvorice optuženih, nastavljen je u utorak, nekoliko dana uoči obeležavanja dvadesetogodišnjice napada.

Mohamed i drugi optuženi, koji su skoro 15 godina proveli u američkom zatvoru za osumnjičene teroriste u zalivu Gvantanamo na Kubi, pojaviće se pred vojnim tribunalom prvi put od početka 2019.

Oni su optuženi za zaveru, napad na civile, ubistvo, otmicu aviona i terorizam, a ukoliko budu proglašeni krivim, mogla bi da im se izrekne smrtna kazna.

Međutim, posle pauze od 17 meseci zbog pandemije koronavirusa, proces će se verovatno nastaviti tamo gde je stao, zakočen zbog pokušaja odbrane da diskvalifikuje većinu vladinih dokaza kao materijal koji se ne može tretirati kao dokaz, zato što su informacije dobijene tokom mučenja zatvorenika u nadležnosti Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Novi vojni sudija, pukovnik Metju Mekol - osmi od početka procesa - odlučio je da će prvi pretres, u utorak, biti posvećen njegovim sopstvenim kvalifikacijama. U suđenjima pred vojnim tribunalom, i odbrana i tužioci mogu da ispituju novog sudiju kako bi ustanovili da li postoji potencijalna pristrasnost.

U napadima na SAD učestvovalo je 19 muškaraca povezanih sa Al-Kaidom, koji su oteli četiri aviona. Dva su udarila u "Kule bliznakinje" Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, jedan u Pentagon, a četvrti se srušio u polje u Pensilvaniji. U napadima je poginulo skoro tri hiljade ljudi.

SAD su odgovorile pokretanjem invazije na Avganistan kako bi se napala Al-Kaida i skinuo sa vlasti pokret Taliban, koji je pružao utočište terorističkoj grupi. Američke vojne operacije u Avganistanu trajale su nešto manje od 20 godina i završene su krajem avgusta, kada su talibani ponovo preuzeli kontrolu nad zemljom.

XS
SM
MD
LG