Linkovi

Blinken u poseti Kataru i Nemačkoj, diplomatija po pitanju Avganistana


Državni sekretar SAD Entoni Blnken ukrcava se u avion napuštajući Vašington letom za Katar, 5. septembra 2021.
Državni sekretar SAD Entoni Blnken ukrcava se u avion napuštajući Vašington letom za Katar, 5. septembra 2021.

Američki državni sekretar Entoni Blinken putuje u Katar na putovanje koje će ga odvesti i u Nemačku na razgovore sa važnim saveznicima SAD o situaciji u Avganistanu.

"Odlazeći za Dohu, Katar i u Ramštajn, Nemačka, gde ću imati priliku da se lično zahvalim našim katarskim i nemačkim prijateljima na izuzetnoj podršci koju su pružili bezbednom tranzitu američkih državljana, Avganistanaca i drugih evakuisanih iz Avganistana", napisao je Blinken kasn u nedelju uveče u poruci na Tviteru.

Katar je bio ključno čvorište za masovno prebacivanje američkih aviona iz Kabula i prvo mesto sletanja za hiljade avganistanskih izbeglica nakon nakon prošlomesečnog talibanskog zauzimanja zemlje.

Sekretar za obranu SAD, Lojd Ostin, takođe posećuje saveznike SAD na Bliskom istoku kako bi im se zahvalio na pomoći u evakuaciji iz Avganistana i sa američkim trupama. Njegove stanice uključuju Katar, Bahrein, Kuvajt i Saudijsku Arabiju.

"Na putu sam do Zaliva da se lično zahvalim našim partnerima na podršci naporima za evakuaciju iz Avganistana. Operacija 'Savezniško pribežište' (ALLIED REFUGE) ne bi bila moguća bez naših prijatelja u Zalivu. Njihova podrška spasila je živote", napisao je Austin u nedelju.

Blinken je novinarima u petak rekao da će se tokom boravka u Nemačkoj uputiti u američku vazduhoplovnu bazu Ramštajn kako bi se zahvalio američkim trupama i sastao se sa avganistanskim izbeglicama.

Blinken je takođe rekao da će predvoditi virtuelni ministarski sastanak 20 država o Avganistanu u sredu zajedno sa njemačkim ministrom inostranih poslova Hajkom Masom. On je rekao da 20 zemalja "sve imaju udela u pomaganju pri preseljenju Avganistanaca i držanju talibana odgovornim u skladu sa njihovim obavezama".

Talibani su obećali da će odobriti siguran prolaz onim Avganistancima i drugima koji žele da napuste zemlju, ali mnogi Avganistanci sumnjaju u pouzdanost nihovih obećanja.

U svojim primedbama u petak, Blinken je ponovo branio odlazak SAD iz Avganistana, rekavši da relativno mali broj američkih državljana ostaje u zemlji i da je Stejt department u aktivnom kontaktu sa svima njima.

Rekao je da SAD ostaju posvećene pomaganju svakom Amerikancu koji želi da ode i da pomažu kandidatima za specijalnu imigrantsku vizu i drugim Avganistancima koji su pomogli Sjedinjenim Državama.

Bajdenova administracija našla se na udaru kritika republikanskih kongresmena, grupa za ljudska prava i drugih zbog načina na koji se bavila evakuacijom iz Avganistana nakon što su talibani preuzeli kontrolu u Kabulu 15. avgusta.

XS
SM
MD
LG