Linkovi

Vođa otpora u provinciji Panšir spreman za pregovore sa talibanima


ARHIVA - Amad Masud, vođa Nacionalnog fronta otpora Avganistana u gradu Bazaraku 2019. (Foto: REUTERS/Mohammad Ismail)
ARHIVA - Amad Masud, vođa Nacionalnog fronta otpora Avganistana u gradu Bazaraku 2019. (Foto: REUTERS/Mohammad Ismail)

Amad Masud, vođa Nacionalnog fronta otpora Avganistana - grupe koja se opire talibanskim snagama u dolini Panšir, objavio je da pozdravlja predloge avganistanskih verskih vođa o pregovorima koji bi doprineli okončanju borbi.

"Saglasni smo da rešimo trenutne probleme, odmah okončamo borbe i nastavimo pregovore. Da bismo postigli trajni mir spremni smo da prekinemo borbe ukoliko to učine i talibani i okončaju napade na Panšir i Andarab Tada bi se mogao održati veliki skup svih strana uz prisustvo veća verskih lidera", objavio je Masud na društvenoj mreži Fejsbuk.

Agencija Rojters javila je da su avganistanski mediji ranije izvestili da su verske vođe pozvale talibane da prihvate sporazumno rešenje za okončanje borbi u Panširu.

Za sada nema reakcije talibana povodom tih navoda.

Prethodno su talibani, militantni islamistički pokret koji je preuzeo kontrolu nad gotovo celom teritorijom Avganistana, saopštio je da su se njihove snage probile do prestonice provincije Panšir koju su opozicione snage držale pod kontrolom u prethodne tri sedmice – od pada avganistanskog glavnog grada Kabula.

Bilal Karimi, portparol talibana, objavio je na društvenoj mreži Tviter da su sedište policije i okružni centar Rukha pod njihovom kontrolom. Karimi je izneo tvrdnje da su opozicione snage pretprele brojne gubitke u ljudstvu i da ih je veliki broj zarobljen. Takođe, kako je ukazao u talibanskim rukama su i vozila, oružje i municija, a borbe su i dalje u toku u gradu Bazaraku – prestonici provincije Panjšir, javila je agencija Rojters.

Rojters, međutim, nije dobio potvrdu tih tvrdnji od nezavisnih izvora.

Prethodno je Fahim Dašti, portparol Nacionalnog fronta otpora Avganistana koji okuplja opozicione snage, saopštio da talibanska, kako je označio, propagandna mašina pokušava da širi ometajuće poruke.

"Snage otpora su spremne da nastave svoju odbranu od bilo kakvog oblika agresije", poručio je Dašti.

Inače, italijanska nevladina organizacija koja pruža pomoć bolnici koja se nalazi u okrugu Anabah u pokrajini Panšir, saopštila je da su talibanski borci stigli do te medicinske ustanove.

Otpor provincije Panšir najistaknutiji je primer suprotstavljanja talibanima, čije su snage 15. avgusta preuzele kontrolu nad avganistanskom prestonicom Kabulom, pošto se nakon povlačenja međunarodnih vojnih snaga, urušila vlada koju podržava Zapad - a predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje.

Panšir, planinska dolina severno od Kabula u kojoj se nalazi veliki broj olupina sovjetskih tenkova iz vremena intervencije Sovjetskog Saveza krajem sedamdesetih i u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog veka, u prethodnim decenijama pokazala se veoma teškom za osvajanje, navodi agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG