Linkovi

Razgovor Bajdena i Šija: Da konkurencija ne preraste u sukob


ILUSTRACIJA - Džozef Bajden i Ši Đinping, predsednici Sjedinjenih Država i Kine (Foto: AP)
ILUSTRACIJA - Džozef Bajden i Ši Đinping, predsednici Sjedinjenih Država i Kine (Foto: AP)

Predsednici Sjedinjenih Država i Kine ​Džozef Bajden i Ši Đinping održali su devedesetominutni telefonski razgovor - prvi u poslednjih sedam meseci.

Dvojica državnika razmatrali su u četvrtak mogućnosti kako da konkurencija, između dve najrazvijenije svetske ekonomije, ne preraste u sukob, objavila je Bela kuća.

Sjedinjene Države su saopštile da će dela pokazati može li se prekinuti zastoj u odnosima dve super sile koji su na najnižem nivou u poslednjih nekoliko godina.

Bela kuća je ukazala da su Bajden i Ši održali obimnu i stratešku diskusiju - uključujući oblasti u kojima se interesi dve države podudaraju i razilaze. Razgovor je bio usredređen na ekonomska pitanja, klimatske promene i globalna pandemija Kovida 19.

"Predsednik Bajden je istakao da je interes Sjedinjenih Država trajni mir, stabilnost I napredak u regionu Indo-Pacifiku i svetu. Dvojica lidera razgovarala su o odgovornosti obe države da osiguraju kako konkurencija ne bi prešla u sukob", navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Kineski državni mediji objavili su da je Ši preneo Bajdenu da američka politika prema Kini nanosi, kako je precizirano, ozbiljne poteškoće odnosima dve države. Navedeno je da su se obe strane saglasile da održavaju česte kontakte kao i da osnaže komunikaciju timova dve strane.

"Kina i Sjedinjene Države trebalo bi da iskažu stratešku hrabrost, svest i političku odvažnost kako bi doprineli da kinesko-američki odnosi nađu na putu stabilnog razvoja – što je pre moguće”, navodi se u izveštajima kineskih državnih medija.

Tokom prethodnih meseci, dve strane su se gotovo neprestano prepirale često sprovodeći javne verbalne napade, uzajamno sankcionišući zvaničnike i iznoseći kritike o nepoštovanju međunarodnih obaveza.

Već nekoliko godina, Kina širi svoj politički i ekonomski uticaj kroz poslovne inicijative koje koristi za ulazak na tržišta država širom sveta.

Prisutna je u zemljama autoritarnije političke orijentacije, ali i u brojnim državama Evrope i članicama Evropske unije sa kojima održava godišnje samite usredređene na poslovnu saradnju finansiranu kineskim kreditima.

XS
SM
MD
LG