Linkovi

Talibani proglasili pobedu u dolini Panšir


Militant lojalan Ahmadu Masudu, sinu Ahmada Šaha MAsuda, učestvuje u obuci u pokrajini Panšir, severoistočni Avganistan, 30. avgusta 2021.
Militant lojalan Ahmadu Masudu, sinu Ahmada Šaha MAsuda, učestvuje u obuci u pokrajini Panšir, severoistočni Avganistan, 30. avgusta 2021.

Talibani su u ponedeljak objavili da su osvojili severnu dolinu Pandžir, čime je okončan jedini oružani otpor njihovoj vladavini u Avganistanu.

"Ova pobeda dovodi do kraja rata širom zemlje i otvara put za miran život i prosperitet u atmosferi nezavisnosti", rekao je portparol Talibana Zabihulah Mudžahid u saopštenju.

Opozicione snage, poznate kao Nacionalni front otpora (NRF), koje je predvodio komandant Ahmad Masud, nisu odmah reagovale.

Talibani su pobedu ostvarili nekoliko sati nakon što je Masud rekao da pozdravlja predloge verskih učenjaka za održavanje mirovnih pregovora sa talibanima ako povuku svoje snage iz njegovog rodnog Panšira.

Ahmad Masud dao je ponudu putem objave na Fejsbuk stranici svoje organizacije na dan kada su talibanske snage utvrdile da su probile sebi put ka glavnom gradu provincije, Bazaraku, nakon što su zauzele ostatak pokrajine.

Više izvora takođe je potvrdilo ubistvo zvaničnog portparola NRF-a, Fahima Daštija, zajedno sa Masudovim rođakom, generalom Abdul Vududom, tokom borbi u nedelju.

"Nacionalni front otpora spreman je odmah zaustaviti rat radi postizanja stabilnog mira, ako talibanska grupa okonča vojne napade i pokrete u Panširu i Andarabu", navodi se u objavi na Masudovoj Fejsbuk stranici. Andarab je okrug u susednoj pokrajini Baglan i nalazi se na ulazu u Panšir.

Masoudova izjava usledila je kao odgovor na izveštaje u afganistanskim medijima u kojima se navodi da je veće verskih učenjaka pozvalo talibane da prihvate sporazumno rešenje za okončanje borbi.

Panšir je poslednje preostalo područje oružanog otpora vlasti Talibana, otkad je ta grupa prošlog meseca zauzela ostale 33 afganistanske pokrajine, uključujući i glavni grad Kabul, dok su se vladine snage koje je obučavao Zapad doživele slom, a predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje.

Ali nedelju dana kasnije, NRF, koji se sastoji od pripadnika avganistanskih snaga bezbednosti obučenih u SAD i lokalnih plemenskih milicija, ponovo je zauzeo Andarab i još dva susedna okruga u Baglanu.

Talibani su osudili napad kao kršenje opšte amnestije za sve članove i političare svrgnute avganistanske vlasti. Oni su u više navrata pozivali lidere NRF-a da predaju oružje i u pregovorima nađu rešenje za bezbednosnu krizu.

Pregovori su na kraju prekinuti, pri čemu je svaka strana krivila onu drugu za njihov neuspeh, što je navelo talibane da pre nekoliko dana izvedu veliku ofanzivu koja su ponovo preuzeli izgubljena mesta.

Napredak je takođe otvorio put talibanima za napad i ulazak u Pajšir, dom etničke manjine u zemlji koji se nalazi severno od glavnog grada Kabula.

U objavama na društvenim mrežama, zvaničnici Talibana, odgovarajući na uslovnu ponudu za razgovore, rekli su da njihove snage napreduju u ofanzivi kako bi očistile Panšir od oružanog otpora, dodajući da se borbe vode unutar Bazaraka.

Tu tvrdnju nije bilo moguće potvrditi iz nezavisnih izvora, a obe protivničke strane objavile su preuveličane detalje o svojim uspesima nakon početka borbi.

Masoudov otac je uspešno branio pokrajinu kada su talibani vladali većim delom Avganistana od 1996. do 2001.

Vlada Talibana

Nepostojanje kontrole nad celim Avganistanom očigledno je sprečio talibane da objave postavljenje nove Vlade.

Islamistička grupa je pod međunarodnom nadzorom kako bi ispunila obećanja da će njihov sistem upravljanja obuhvatati predstavnike svih avganistanskih etničkih grupa i da će poštivati ljudska prava, posebno prava žena, za razliku od njihovog prethodnog ekskluzivnog tvrdokornog režima u Kabulu.

U subotu su male grupe aktivistkinja izašle na ulice u Kabulu i u delovima zapadnog Avganistana, zahtevajući poštovanje njihovih prava i zastupljenost u novoj Vladi.

Talibanski borci razbili su skup od desetak žena u glavnom gradu kako bi ih sprečili da krenu prema predsedničkoj palati.

Snimci koji su kružili društvenim mrežama pokazuju demonstrante, koji su se suočili sa naoružanim talibanskim borcima, pokrivajući usta i kašljući, a jedna žena je rekla da su čuvari reda upotrebili suzavac kako bi rasterali skup.

"Tukli su žene i šaržerima pušaka po glavi i žene su bile oblivene krvlju", rekla je jedna od demonstrantkinja koja se identifikovala kao Soraja.

"Talibani blokiraju protest premlaćivanjem i suzavcem: nažalost, ovo je u velikoj meri marka grupe koja se oslanja na grubu silu u suzbijanju neslaganja" napisala je na Tviteru Patricija Gosman, direktorka za Aziju u Hjuman rajts voču.

Talibani su nametnuli brutalni pravosudni sistem i zabranili ženama rad i sprečili starije devojčice da se obrazuju kada je fundamentalistička grupa prethodno preuzela vlast u Avganistanu.

Talibanski lideri su, međutim, obećali da će u Kabulu uspostaviti inkluzivnu vladu za koju kažu da će omogućiti ženama da rade i dobiju obrazovanje u okviru islamskog zakona ili šerijata. Mnogi Avganistanci sumnjaju u pouzdanost njihovih obećanja.

"To će biti sveobuhvatan snažan centralni i održivi sistem ili vlada", rekao je u petak za Glas Amerike Bilal Karimi, član talibanske kulturne komisije.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG