Linkovi

Talibani imenovali novu vladu Avganistana, protesti u Kabulu


Avganistanka drži zastavu bivše vlade na protestima protiv Pakistana u Kabulu, 7. septembra 2021.
Avganistanka drži zastavu bivše vlade na protestima protiv Pakistana u Kabulu, 7. septembra 2021.

Talibani su imenovali Mulu Hasana Akunda, saradnika Mule Omara, pokojnog osnivača pokreta, za predsednika nove vlade Avganistana, dok je Mula Abdul Gani Baradar, šef političke kancelarije pokreta, postavljen za njegovog zamenika.

Saradžudin Hakani, sin osnivača mreže Hakani, koju su SAD označile kao terorističku organizaciju, biće novi ministar unutrašnjih poslova, saopštio je portparol talibana, Zabihula Mudžahid na konferenciji za novinare u Kabulu.

Mula Mohamad Jakub, sin Mule Omara, postavljen je za novog ministra odbrane. Sva imenovanja su na nivou vršilaca dužnosti, dodao je Mudžahid.

Još nije jasno kakvu će ulogu u vladi igrati Mula Haibatula Akundzada, vrhovni vođa talibana. On nije viđen u javnosti od kolapsa vlade koju je podržavao Zapad, i trenutka kada je islamistički militantni pokret osvojio Kabul prošlog meseca.

Akund, novi šef vlade, blizak je saradnik Akundzade već 20 godina.

Protesti protiv Pakistana u Kabulu

Stotine demonstranata, među kojima su bile desetine žena, izašle su u utorak na ulice Kabula skandirajući slogane protiv talibana i Pakistana, za koji veruju da je pomogao talibanima da dođu na vlast.

Talibani su dozvolili nekim od grupa da budu na ulicama ali su na najmanje dve lokacije pucali u vazduh u znak upozorenja demonstrantima, prema izveštajima lokalnih medija i video snimcima koji cirkulišu na društvenim mrežama.

“Talibani u policijskim vozilima prvo su se vozili pored demonstranata i nisu ih sprečavali da protestuju", javio je dopisnik BBC-ja Sekunder Kirmani, koji je bio na jednom od protesta. Kasnije su ispalili hice upozorenja i sprečili BBC-jevu ekipu i druge novinare da snimaju demonstracije.

Lokalni mediji javili su da su talibani priveli 14 novinara na nekoliko sati. Novinari, među kojima je bio Vahid Ahmadi iz lokalne TV mreže Tolo njuz su kasnije pušteni a oprema im je vraćena.

Televizija Kabul Njuz navodi da je jedan od njenih snimatelja, Nadžim Sultani, povređen a da su talibani pretukli reportera Emrana Fazilija.

U subotu, specijalne jedinice talibana u kamuflažnim uniformama pucale su u vazduh da bi okončali protestni marš Avganistanki u Kabulu, koje su zahtevale jednaka prava od novih vladara zemlje.

Brzi napredak Talibana širom Avganistana dok su se američke snage povlačile krajem avgusta doveo je do očajničkog pokušaja hiljada Avganisanaca da napuste zemlju, iz straha od odmazde talibana.

Američke snage su evakuisale oko 124.000 stranih državljana i ugroženih Avganistana ali su desetine hiljada ostale u zemlji posle odlaska poslednjih američkih vojnika.

Blinken: Talibani da ispune obećanje

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su talibani upozoreni da međunarodna zajednica očekuje da će ispuniti svoje obećanje i da će pustiti sve osobe sa važećim putnim ispravama da napuste Avganistan ako to žele.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Katara Mohamed bin Abdulrahman Al Tani na konferenciji za novinare u Dohi, 7. septembra 2021.
Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Katara Mohamed bin Abdulrahman Al Tani na konferenciji za novinare u Dohi, 7. septembra 2021.

Govoreći tokom posete Kataru, Blinken je rekao da je broj američkih građana, uključujući i dvojne državljane, za koje se veruje da su još uvek u Avganistanu oko 100 i da je Stejt department u direktnom kontaktu sa njima. Blinken je dodao da su talibani u protekla 24 sata potvrdili svoju obavezu u slučaju porodica četvoro Amerikanaca koji su bezbedno napustili Avganistan kopnenim putem. Blinken je takođe izrazio "duboku zahvalnost katarskom narodu" za ulogu te zemlje u masovnoj evakuaciji američkih građana, ugroženih Avganistanaca i stranih državljana nakon što su talibani preuzeli vlast.

On je zajedno sa sekretarom za odbranu Lojdom Ostinom razgovarao sa najvišim katarskim zvaničnicima o situaciji u Avganistanu, kao i drugim pitanjima,kao što su trgovina, borba protiv terorizma i humanitarna pomoć.

XS
SM
MD
LG