Linkovi

Gani objavio da je pobegao iz Avganistana kako bi sprečio krvoproliće


Ašraf Gani trenutno je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Bivši predsednik Avganistana Ašraf Gani objavio je da je pobegao iz zemlje u Ujedinjene Arapske Emirate, u momentu kada su talibani preuzeli vlast, kako bi "izbegao krvoproliće na ulicama Kabula". Demantovao je da je uzeo novac iz državnih fondova kada je odlazio.

"Otišao sam na nagovor obezbeđenja u palati, rekli su da moj ostanak rizikuje da se ponovi strašan scenario uličnih borbi iz devedesetih. Odlazak iz Kabula je najteža odluka u mom životu, ali verujem da je bila jedini način da se ne puca i da šest miliona građana Kabula ostane bezbedno".

Gani, koji ima 72 godine, radio je protekle dve decenije na stvaranju demokratske vlade u Avganistanu, ali je priznao da nije osigurao "stabilnost i prosperitet", kao ni njegovi prethodnici.

UAE su saopštili da su Ganija primili iz humanitarnih razloga.

Bivši avganistanski predsednik je rekao da će uskoro izneti detalje svog naglog odlaska, a da sada mora da odgovoi na "neosnovane optužbe da je, kada je odlazio, uzeo milione dolara iz državnog budžeta, koji pripadaju građanima".

Ruska novinska agencija RIA objavila je da je Gani sa sobom poneo četiri automobila i helikopter pune keša, a da je neki novac morao da ostavi za sobom jer nije mogao da stane. Drugi mediji su preneli da je uzeo 169 miliona dolara iz vladinih fondova.

"Ove optužbe su potpuno lažne", tvrdi Gani.

Bivši avganistanski predsednik kaže da su on i njegova supruga stavili na uvid javnosti sve što imaju, kao i da UN mogu da urade reviziju njegovih finansija ako žele.

Avganistanski portal TOLO njuz objavio je isečak iz intervjua sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, kako odgovara na pitanje da li je pomogao predsedniku Ganiju da napusti zemlju.

"Noć pre nego što je pobegao, u telefonskom razgovoru mi je rekao da je spreman da se bori do smrti", rekao je Blinken.

XS
SM
MD
LG