Linkovi

Blinken odlazi u posetu Kataru i Nemačkoj, razgovaraće o Avganistanu


Državni sekretar Entoni Blinken na brifingu za medije u Stejt dipartmentu, Vašington, 3. septembra 2021.
Državni sekretar Entoni Blinken na brifingu za medije u Stejt dipartmentu, Vašington, 3. septembra 2021.

Državni sekretar Sjedinjenih Država Entoni Blinken sledeće nedelje odlazi u posetu Kataru i Nemačkoj kako bi razgovarao sa ključnim saveznicima SAD o situaciji u Avganistanu.

Blinken je novinarima u petak u Stejt departmentu rekao da putuje u nedelju i izraziti "duboku zahvalnost" Kataru, ključnom čvorištu za masovno prebacivanje američkih aviona iz Kabula i prvoj tački za sletanje hiljada avganistanskih izbeglica.

Vodeći američki diplomata rekao je da će se tada uputiti u vazdušnu bazu Ramštajn, bazu američkih vazdušnih snaga na jugozapadu Nemačke, kako bi se zahvalio američkim trupama i sastao se sa avganistanskim izbeglicama.

Takođe, Blinken je rekao da će zajedno sa nemačkim ministrom inostranih poslova Hajkom Masom voditi virtuelni ministarski sastanak predstavnika 20 država o Avganistanu. On je rekao da tih 20 zemalja imaju udela u pomaganju pri preseljavanju Avganistanaca i držanju talibana za reč po pitanju njihovih preduzetih obaveza.

Talibani su obećali da će odobriti siguran prolaz onim Avganistancima i drugima koji žele da napuste zemlju, ali mnogi Avganistanci sumnjaju u pouzdanost njihovih obećanja.

U svojim primedbama u petak, Blinken je ponovo branio odlazak SAD iz Avganistana, rekavši da je relativno mali broj američkih državljana ostao u zemlji i da je Stejt department u aktivnom kontaktu sa svima njima.

"Naš novi tim u Dohi je u funkciji", rekao je, a svakom američkom građaninu koji je još u Avganistanu dodeljen je rukovodilac slučaja.

Blinken je ponovo rekao da je Stejt department 19 puta kontaktirao američke građane u Avganistanu pre nego što su poslednje američke trupe napustile zemlju ove nedelje, te da su mnogi od njih dvojni državljani i dugogodišnji stanovnici zemlje koji su bili u nedoumici oko toga da li će ostati.

Rekao je da su SAD i dalje posvećene pomaganju svakom Amerikancu koji želi da ode i da pomažu kandidatima za specijalnu imigrantsku vizu (SIV) i drugim Avganistancima koji su pomogli Sjedinjenim Državama.

Bajdenova administracija našla se na udaru kritika republikanskih poslanika, grupa za ljudska prava i drugih zbog načina na koji se bavila evakuacijom iz Kabula nakon što su tamo 15. avgusta talibani preuzeli kontrolu. Poslednji američki vojni avioni i pripadnici vojske napustili su zemlju u ponedeljak pre ponoći, ostavljajući za sobom približno 200 Amerikanaca i nepoznat broj ugroženih Avganistanaca koji su pomagali Sjedinjenim Državama.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin takođe će od nedelje posetiti saveznike SAD u Persijskom zalivu kako bi im se zahvalio na pomoći u evakuaciji iz Avganistana. Kako je novinarima u petak rekao portparol Pentagona Džon Kirbi, Ostin će posetiti Katar, Bahrein, Kuvajt i Saudijsku Arabiju.

Ostin će se takođe sastati sa američkim trupama u regionu, rekao je Kirbi.

Ovo putovanje biće njegovo prvo putovanje u region od Bajdenovog aprilskog saopštavanja da se SAD povlače iz Avganistana.

U međuvremenu, katarski ministar inostranih poslova rekao je u četvrtak da su u toku napori za ponovno otvaranje aerodroma u Kabulu, ali je upozorio da je nejasno kada će letovi biti nastavljeni.

"Ostajemo u nadi da ćemo (aerodromom) moći da upravljamo što je pre moguće", rekao je katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani.

Šeik Mohamed je takođe naglasio potrebu da talibani "pokažu svoju posvećenost pružanju sigurnog prolaza i slobode kretanja narodu Avganistana".

Katar ima bliske kontakte sa talibanima i odigrao je značajnu ulogu u naporima SAD da evakuišu desetine hiljada ljudi iz Avganistana.

Ministar spoljnih poslova rekao je da Katar nastavlja razgovore sa svetskim silama o obnovi komercijalnih letova na aerodromu. Ostaje da se vidi da li će bilo koja komercijalna aviokompanija biti voljna da pruži uslugu Kabulu kada se aerodrom ponovo otvori.

Blinken je novinarima rekao da je od vitalnog značaja da se obnovi civilni vazdušni saobraćaj i da su SAD razmenile informacije o upravljanju aerodromom u Kabulu sa saveznicima.

Avio-kompanija Ariana Avgan erlajns sapštila je agenciji Frans pres da će domaći letovi biti nastavljeni u petak.

Grupa tehničara iz Katara i Turske odletela je u sredu u Kabul kako bi pomogli pri ponovnom otvaranju aerodroma, što je vitalna karika za one koji još uvek žele pobeći iz zemlje ili u nju isporučiti humanitarnu pomoć. Avion tehničara bio je prvi strani avion koji je sleteo na aerodrom od kada se zatvorio dan ranije iz neutvrđenih razloga.

Takođe, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš sazvaće 12. septembra u Ženevi ministarski humanitarni sastanak na visokom nivou radi rešavanja rastućih potreba u Afganistanu, objaville su UN u petak.

Konferencija će se zalagati za brzo povećanje finansiranja kako bi spasonosna humanitarna operacija mogla da se nastavi i apelovaće na potpuni, neometan humanitarni pristup kako bi Avganistanci nastavili da dobijaju osnovne usluge, kaže se u saopštenju.

Skoro polovini od 38 miliona stanovnika Avganistana potrebna je humanitarna pomoć. Trećina Avganistanaca ne zna odakle će im doći sledeći obroci. Očekuje se da će skoro polovina sve dece mlađe od pet godina postati akutno pothranjena u narednih 12 meseci.

U izveštaju su korićene neke informacije agencija Asošijeted pres, Frans pres i Rojters.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG