Linkovi

Pokret otpora vodi borbe u Panširu nakon neuspelih pregovora sa talibanima


Pripadnici snaga antitalibanskog pokreta otpora odmaraju se nakon patroliranja brdima Darbanda u distriktu Anaba, pokrajina Panšir, Avganistan, 1. septebra 2021.
Pripadnici snaga antitalibanskog pokreta otpora odmaraju se nakon patroliranja brdima Darbanda u distriktu Anaba, pokrajina Panšir, Avganistan, 1. septebra 2021.

Između talibanskih boraca i snaga otpora protiv Talibana u dolini Panšir počele su žestoke borbe nakon što u razgovorima između dve strane nije postignut sporazum o prevazilaženju njihovih razlika. Portparol pokreta otpora tvrdi da je talibanska ofanziva odbijena, a da su talibani pretrpeli velike gubitke.

Otpor predvodi Ahmad Masud, sin poznatog vođe otpora protiv Talibana iz 1990-ih, Ahmada Šaha Masuda. Starijeg Masuda, koji je predvodio Severnu alijansu protiv Talibana, ubili su militanti Al-Kaide koji su se predstavljali kao novinari neposredno pre napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001.

Nakon pada Kabula prošlog meseca, pripadnici avganistanskih snaga bezbednosti iz cele zemlje, koji su se osećali izneverenim predajom svojih vojskovođa, uputili su se u Panjšir kako bi se pridružili otporu. Među njima su i neki pripadnici specijalnih snaga poznatih po pobedama na ratištu protiv talibana tokom godina, kao i prvi potpredsednik svrgnutog režima Amrulah Saleh.

Masudov portparol Fahim Dašti rekao je da su talibani izvodili ofanzivne operacije na severoistoku doline, posebno sa planinskog prevoja po imenu Kavak, kao i sa jugozapada iz provincije Parvan.

On je tvrdio da ih je Nacionalni front otpora u Avganistanu (NRFA), kako sebe naziva grupa sa sedištem u Pandžširu, odbio napade i naneo neprijatelju nekoliko stotina žrtava.

"Oni su teško poraženi. Prema brojevima koje imamo, 150 ih je poginulo, oko 200 ih je ranjeno, 35 ih je zatočeno, njihova četiri konvoja su uništena, kao i dva komada teškog oružja", ustvrdio je on.

Sledbenici Talibana na društvenim mrežama podelili su video snimak grupe koja putuje u Panšir u karavanu vozila bezbednosti sa talibanskim zastavama. Tvrdili su da su talibani zauzeli nekoliko područja koja su prethodno kontrolisale snage otpora.

U sredu su talibani blokirali sav saobraćaj na glavnom putu koji povezuje Panšir sa susednim Gulbaharom.

Obe strane krive onu drugu za neuspeh razgovora.

"Jako smo se trudili da se ovo pitanje reši razgovorima. Održali smo više sastanaka sa zainteresovanim stranama Panšira. Takođe smo u kontaktu putem telefona. Međutim, do sada nismo postigli rešenje", rekao je visoki vođa Talibana Maulavi Amir Kan Mutaki u audio poruci narodu pokrajine Panšir koju su distribuirali njihovi sledbenici i portparolo na društvenim mrežama.

Dašti je za Glas Amerike rekao u utorak uveče da je cilj pregovora postizanje inkluzivnog aranžmana prihvatljivog za sve Avganistance, u kojem postoje garancije za ljudska prava, uključujući i prava žena.

Lopta je na terenu Talibana, rekao je on. "Druga strana, ako želi da proglasi svoju vladu, vladu koja ne uključuje sve - to je njihova stvar. To neće uticati na naš stav".

Talibani su naznačili da su blizu proglašenja nove vlade. Trodnevni sastanak talibanske Rahbari Šure, ili saveta rukovodstva, predvođen vrhovnim vođom Talibana Hibatulahom Akundžadom, završen je u ponedeljak u Kandaharu, rekao je portparol Talibana Zabihulah Mudžahid. Talibanski izvori takođe su rekli da se Mula Abdul Gani Brater, šef talibanskog političkog tima i zamenik Ahundžade, vratio u Kabul nakon što je prisustvovao trodnevnom sastanku u Kandaharu.

Iako je grupa obećala inkluzivnost, zasad nema naznaka da je sklopila dogovor o podeli moći sa bilo kojom od rivalskih političkih frakcija u zemlji.

Mutaki je ohrabrio stanovnike provincije Panšir da ubede svoje borce i vođe da polože oružje i pridruže se talibanima, obećavajući im mir i bezbednost.

"Šaljemo vam ovu poruku kako biste iskoristili prednost i pridružili se Emiratu. Obećavamo da će Islamski Emirat biti poput vašeg doma. Pod našom vlašću vaš život, čast i imovina biće bezbedni", rekao je on.

On je dodao da su talibani najavili opštu amnestiju i da se Panšir ne treba da se bori.

Dašti je u međuvremenu rekao u grupi na VotsApu, koju je nedavno otvorila NRFA, da se "rat nastavlja... i naše snage su potpuno spremne".

Bivši šef političke kancelarije Talibana sa sedištem u Dohi u Kataru, Said Mohammad Tajeb Aga, pozvao je talibane da izbegnu monopol na vlast.

U pismu talibanskom rukovodstvu, Aga je rekao da bi izolacionistička politika mogla da ima negativne posledice po grupu.

On je takođe ohrabrio talibane da daju prioritet profesionalizmu u novoj vladi i zaposle profesionalno zdrave službenike bivše vlade. Aga je pozvao talibane da prihvate sve međunarodne norme koje nisu u suprotnosti sa islamom.

Talibanske snage ušle su u Kabul 15. avgusta nakon što su izvršile ofanzivu širom zemlje u kojoj su im u roku od 10 dana pripali svi glavni gradovi pokrajina. Od tada je ta grupa više puta najavljivala opštu amnestiju za bivše neprijatelje, uključujući pripadnike avganistanskih snaga bezbednosti koji su se decenijama borili protiv njih.

Međutim, sporadični izvještaji o tome da talibanski borci tragaju za bivšim vladinim ili obaveštajnim službenicima, zajedno sa nedostatkom poverenja nagomilanim tokom decenija rata, doveli su do panike među stanovništvom, posebno među aktivistkinjama za ženska prava, novinarima i drugima koji su bili deo bivše vlade.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG