Linkovi

Šef CIA u poseti Pakistanu i Indiji - tema Avganistan


Direktor CIA Vilijam Berns tokom sastanka sa glavnokomandujućim pakistanske vojske generalom Kamarom Džavadom Bađvom, u Ravalpindiju, u Pakistanu, 9. septebra 2921.
Direktor CIA Vilijam Berns tokom sastanka sa glavnokomandujućim pakistanske vojske generalom Kamarom Džavadom Bađvom, u Ravalpindiju, u Pakistanu, 9. septebra 2921.

Direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Berns otputovao je ove sedmice u Indiju i Pakistan kako bi razgovarao o situaciji u Avganistanu i regionu, kao i o tome kako dalje.

Berns se u sredu u Islamabadu sastao sa komandantom pakistanske vojske, generalom Kamarom Džavedom Bajvom i šefom obaveštajne službe Pakistana, general-potpukovnikom Faizom Hamedom.

"Ponovljeno je da Pakistan ostaje posvećen saradnji sa svojim međunarodnim partnerima radi mira u regionu i obezbeđivanja stabilne i prosperitetne budućnosti za avganistanski narod", navodi se u saopštenju za javnost koje je objavilo vojno krilo za odnose s javnošću.

Raspravljalo se i o neurednom i često haotičnom procesu evakuacije stranaca i ugroženih Avganistanaca iz Avganistana posle povlačenja stranih snaga, pri čemu je Berns izrazio zahvalnost za "ulogu Pakistana u avganistanskoj situaciji, uključujući uspešne operacije evakuacije", navodi se u saopštenju .

Pakistan je sarađivao sa više zemalja, uključujući nekoliko u Evropi, kako bi pomogao stotinama ljudi, od kojih su mnogi Avganistanci za koje se smatra da im preti opasnost pod talibanskom vlašću, da napuste Avganistan preko svojih kopnenih granica, pri čemu im je odobrena viza, ili tranzitna dokumenta po dolasku ili na neki drugi način.

Pakistanska ambasada u Kabulu takođe je izdala stotine viza Avganistancima na zahtev ambasada, medijskih organizacija i drugih nevladinih organizacija.

Bernsova poseta Nju Delhiju u utorak usledila je posle prošlomesečne posete Kabulu. Zvaničnici SAD kažu da se sastao sa Abdulom Ganijem Baradarom, najvišim političkim vođom talibana. U izveštajima se navodi da je do razgovora došlo u sklopu pregovora o evakuaciji ljudi iz Avganistana.

Bernsovo putovanje u Indiju takođe se poklopilo sa posetom šefa ruske obaveštajne službe Nikolaja Patruševa. Prošle nedelje, šef britanske obaveštajne službe Ričard Mur takođe je otputovao u Indiju.

Sva tri šefa špijuna sastala su se, između ostalih, sa indijskim savetnikom za nacionalnu bezbednost Ađitom Dovalom, kako bi razgovarali o bezbednosnim problemima u vezi sa talibanskim preuzimanje Avganistana, preneli su indijski mediji.

Na sastancima sa Indijcima, Berns je razgovarao o mogućnosti razvoja zajedničke strategije o Avganistanu, rekao je za Glas Amerike viši izvor u indijskoj vladi pod uslovom da ostane anoniman, jer nije ovlašćen da razgovara sa medijima.

Njihova diskusija, prema zvaničniku, uključivala je regionalni odgovor na talibansko zauzimanje zemlje, sa fokusom na Kinu.

Kina je pozdravila najavu privremenog kabineta Talibana, nazvavši je "neophodnim korakom za uspostavljanje reda", navodi francuska novinska agencija.

Zemlja takođe želi da se talibani "ujedine sa svim etničkim grupama i frakcijama, izgrade široku i uključivu političku strukturu, vode umerenu i razboritu unutrašnju i spoljnu politiku", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian na nedeljnoj konferenciji za novinare u četvrtak. On je rekao da su to mišljenje podelili i ministri inostranih poslova suseda Avganistana na virtuelnoj konferenciji u sredu koju je vodio Pakistan.

On je takođe rekao da svi na sastanku veruju da su "Sjedinjene Države i njihovi saveznici krivci za avganistansko pitanje" i da su "više od bilo koje druge zemlje u obavezi da pruže ekonomsku, egzistencijalnu i humanitarnu pomoć narodu Avganistana".

Kina se obavezala da će Avganistanu pružiti oko 30 miliona dolara pomoći u borbi protiv humanitarne krize, uključujući i prvu seriju od tri miliona doza vakcine protiv koronavirusa.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG