Linkovi

Antitalibanske snage ponovo zauzele tri okruga na severu Avganistana


Arhiva - Pripadnik Avganistanske nacionalne armije čuva stražu tokom patrole u okrugu Dand Gori, u pokrajin Baglan, Avganistan, 15. marta 2016. Pokrajinu su zauzeli talibani tokom proteklih nedelja, ali antitalibanske snag su ponovo zauzele neke oblasti 20. avgusta 2021.
Arhiva - Pripadnik Avganistanske nacionalne armije čuva stražu tokom patrole u okrugu Dand Gori, u pokrajin Baglan, Avganistan, 15. marta 2016. Pokrajinu su zauzeli talibani tokom proteklih nedelja, ali antitalibanske snag su ponovo zauzele neke oblasti 20. avgusta 2021.

Opozicioni borci lojalni zbačenoj avganistanskoj vladi u petak su ponovo preuzeli tri severna okruga od talibana, samo nekoliko dana nakon što je islamistička grupa ponovo uspostavila kontrolu nad većim delom zemlje.

Protalibanski nalozi na društvenim mrežama potvrdili su vojni preokret u severnoj provinciji Baglan. Rekli su da je najmanje 15 talibanskih boraca poginulo, a 15 povređeno u, kako su opisali, izdaji objavljene amnestije za pripadnike bivše avganistanske vlasti.

Abdul Hamid, lokalni zapovednik ustanka protiv talibana, rekao je u video poruci iz Andraba, jednog od novoosvojenih okruga, da njegove snage napreduju prema drugom obližnjem okrugu, obećavši da će zauzeti celi Baglan.

Talibani su, kako se izveštava, poslali svoje snage u Andrab da započnu kontraofanzivu.

Glas Amerike je zatražio, ali nije dobio reakciju od portparola talibana Zabihulaha Mudžahida, na ono što je bila prvi formalni oružani odgovor otkako je njegova grupa u nedelju preuzela kontrolu nad glavnim gradom Kabulom.

Napad u petak dogodio se samo nekoliko dana nakon što je Amrulah Saleh, koji je bio prvi potpredsednik samoprognanog predsednika Ašrafa Ganija, obećao da će organizovati snažan otpor talibanima iz svoje matične pokrajine Panjšir.

Saleh se proglasio privremenim predsednikom, pozivajući se na afganistanski ustav, nakon što je Gani u nedjelju napustio zemlju dobivši azil u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Bivši potpredsednik tvrdio je da deluje iz Panjšira uz podršku Ahmeda Masuda, sina ubijenog avganistanskog komandanta Ahmeda Šaha Masuda, koji je uspešno branio pokrajinu i druga uporišta u Avganistanu tokom prethodne talibanske vlade od 1996. do 2001. godine.

U međuvremenu, talibanski lideri vodili su razgovore sa bivšim afganistanskim rivalima u Kabulu u pokušaju da formiraju ono što su obećali da će biti "inkluzivna islamska vlada" koja će voditi zemlju razorenu sukobima.

Sjedinjene Države i ostatak globalne zajednice upozorili su talibane da bi vođenje zemlje na bilo koji drugi način produžilo afganistanski građanski rat i da neće priznati takvu vladu.

Tokom svog prethodnog režima u Kabulu, talibani su nametnuli strogo tumačenje šerijata, odnosno islamskog zakona, prema kojem su žene mogle da napuštaju dom dom samo ako su u pratnji muškog rođaka, a devojkama je, među ostalim kontroverznim politikama, zabranjeno obrazovanje.

Portparol talibana Zabihulah Muđahid na prvoj konferenciji za novinare u Kabulu 17. avgusta 2021, nakon što su talibani zapanjujuće brzi zauzeli Avganistan.
Portparol talibana Zabihulah Muđahid na prvoj konferenciji za novinare u Kabulu 17. avgusta 2021, nakon što su talibani zapanjujuće brzi zauzeli Avganistan.

Portparol talibana Mudžahid obećao je ranije ove sedmice govoreći na svojoj prvoj konferenciji za novinare u Kabulu da će grupa poštovati prava žena i da će im omogućiti da rade, kao i da traže obrazovanje unutar šerijata. On je rekao da talibani žele ostati deo globalne zajednice i da će formirati inkluzivnu vladu u kojoj će sve etničke grupe imati svoje predstavnike.

Međutim, afganistanski aktivisti i drugi izveštavaju da talibanski borci ulaze u njihove privatne kuće u Kabulu i maltretiraju ih. Nekoliko žena, medijskih voditeljki, reklo je da ih je nacionalna televizija skinula sa ekrana bez ikakvog objašnjenja.

Bivša afganistanska poslanica, Elaj Ershad, u telefonskom razgovoru iz Kabula rekla je u petak za Glas Amerike da postoje "manji problemi" od talibana sa kojima se suočavaju stanovnici grada, ali da se ukupna situacija u pogledu sigurnosti i mira brzo poboljšava.

"Ovo su najmirniji dani u mom životu u pogledu bezbednosne situacije. Nema eksplozija, nema pucnjave i nema helikoptera na nebu", rekao je Ershad.

"Ali i dalje postoje grupe koje sebe nazivaju talibanima i nose odeću poput talibana. Ulaze u kuće, uzimaju oružje ljudima, čak i mobilne telefone, čak i kuće, kao što su pokušali da zauzmu moju kuću", rekla je ona.

Ershad se požalila što su škole i univerziteti u Kabulu zatvoreni i što su devojčice i dečaci sprečeni da nastave svoje obrazovne aktivnosti, a banke, kao i vladine kancelarije, zatvorene, što stvara probleme stanovnicima.

Taliban Systematically Intimidating Afghan Women, Experts Say
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

"Ali veoma sam srećna što sam se oslobodila svih ovih lopova i gubitnika koji su napustili zemlju i ostavili iza sebe svoje okruge, svoj narod. Veoma je sramotan način na koji su pobegli iz zemlje", rekla je poslanica upitana da reaguje na to što su Gani i njegovi zvaničnici poegli iz zemlje pred napredovanjem talibana.

"Ja sam žena i ostala sam sa svojim ljudima, ali svi političari muškarci su jednostavno otišli", rekla je.

"Bezbednosna situacija u gradu Kabulu je pod kontrolom. Nekoliko devojaka može bezbedno hodati ulicom, tako da ne vidim nikakve probleme. To još uvek nije vlada, ali ću je ipak nazvati vladom. Sasvim je nova i čak ni njihovo vođstvo još uvek ne postoji ovde. Ali moraju brzo da se pozabave problemima koje sam istakla", dodala je ona.

U međuvremenu, Program Ujedinjenih nacija za razvoj pridružio se u petak pozivu upućenom milionima Avganistanaca i drugim ljudima širom sveta za mir, poštovanje ljudskih prava i pristup razvojnoj pomoći za sve u Avganistanu, bez ikakve diskriminacije.

"Uznemireni smo da bi trenutna putanja sukoba, neizvesnosti, suše i pandemije Kovida 19 mogla da ugrozi krhke razvojne koristi, uključujući prava afganistanskih žena i devojaka. Međunarodna zajednica mora biti tu i nastaviti da podržava narod Avganistana u ovom trenutku", rekao je administrator UNDP -a Aćim Štajner.

Talibani su obećali da će poboljšati avganistansku ekonomiju, ali i dalje moraju da se pozabave pitanjima upravljanja i uspešno se pomire sa bivšim rivalima kako bi mogli da dobiju međunarodni legitimitet za svoje kandidovanje za dobijanje inostrane pomoći.

Veliki donatori, uključujući Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond, već su obustavili svoju podršku Afganistanu, jednoj od najsiromašnijih zemalja sveta.

Talibanski vladari, kažu analitičari, uskoro će se suočiti s ekonomskim izazovima poput isplate plata državnim službenicima i osiguranja vođenja drugih projekata ako međunarodni izvori finansiranja ostanu obustavljeni.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG