Linkovi

Švarceneger osudio nasilje u Kongresu i podsetio na post-nacističku Evropu


Glumac i bivši guverner Kalifornije govorio je o svom detinjstvu u post nacističkoj Austriji
Glumac i bivši guverner Kalifornije govorio je o svom detinjstvu u post nacističkoj Austriji

U emotivnoj video poruci u kojoj se priseća detinjstva u post-nacističkoj Austriji, bivši guverner Kalifornije i glumac Arnold Švarceneger osudio je nasilje u Kongresu i, kako je rekao, laži kojima je predsednik Donald Tramp podsticao to nasilje.

"Predsednik Tramp je želeo da preokrene rezultate izbora koji su bili fer, da organizuje državni udar tako što je širio laži", rekao je Švarceneger u video poruci na društvenim mrežama.

"Moj otac i njegovi susedi su takođe bili obmanjivani, a znamo kuda te laži vode", rekao je glumac, koji je i republikanac.

Predsednik Tramp tvrdi, bez dokaza, da su izbori 3. novembra pokradeni.

Masa njegovih pristalica došla je na protest u Vašington 6. januara kada je Kongres potvrđivao rezultate izbora, a posle govora predsednika upali su u zgradu na Kapitol hilu. U neredima je poginulo petoro ljudi, uključujući i policajca.

Tramp se naknadno obavezao na mirnu tranziciju vlasti, ali je i rekao da neće doći na Bajdenovu inauguraciju.

Švarceneger je konstatovao da će Tramp biti "nebitan kao stari tvit" posle inauguracije, a neke predstavnike u Kongresu je nazvao "beskičmenjacima" jer nisu učinili ništa da nasilje spreče.

Poredeći rasističku grupu Ponosni dečaci sa nacistima, Švarceneger je konstatovao da i u njegovom detinjstvu nisu svi ljudi bili tvrdokorni antisemiti ili nacisti, ali da su "polako, korak po korak, otišli tim putem".

Bivši guverner Kalifornije je rekao da je "američka demokratija kao mač - što je više iskušavaju, postaje jača".

"Demokratiju su iskušavali ratovi, nepravde, pobune...Verujem da ćemo, koliko god da su nas potresli pređašnji događaji, iz svega izaći snažniji jer sada znamo šta možemo da izgubimo".

Švarceneger je takođe imao ambiciju da postane predsednik 2016, ali nije mogao da se kandiduje jer nije rođen u Americi.

XS
SM
MD
LG